České hory se loučí s nadprůměrnou sezonou. Lyžování ale ještě nekončí

Události ČT: Lyžaři už opouštějí české hory. Končící sezona byla lehce nadprůměrná (zdroj: ČT24)

Na českých horách se uzavírá hlavní zimní sezona, která byla podle podnikatelů lehce nadprůměrná. Znamená to sice, že hotely a penziony byl plné a provozovatelům areálů se otevírá možnost investic do provozů, také ale vzrostl počet úrazů. S lyžováním přitom letos ještě není konec, poslední vleky se zřejmě zastaví až po Velikonocích.

Přestože je víkend a jarní prázdniny končí velkým obvodům, jako jsou Praha 1 až 5 nebo Brno, kvůli deštivému počasí lidí na lyžích už v sobotu například na severu Čech moc nebylo.

A podobně to vypadalo i na druhém konci republiky. Malý zájem o lyžování byl třeba na šumavském Zadově. Po více než třech měsících provozu tam už v sobotu většina sedaček lanovky zůstala prázdných.

Od začátku sezony přijelo na Zadov osmdesát tisíc lidí. To je oproti předchozím rokům lehký nadprůměr. I proto bude areál v příštím roce investovat desítky milionů korun do nové vodní nádrže. „S její pomocí by se voda přivedla na kopec a mohli bychom ho zasněžit mnohem dřív,“ přiblížil pracovník areálu Zadov Petr Vondraš.

Kam Češi vyráželi na hory
Zdroj: ČT24

Další šumavské středisko - obec Kvilda - bude muset kvůli zimě větší investice zvážit. Úprava stop pro běžkaře stála obec tři sta tisíc korun. Pro letošní rok se totiž nepovedlo sehnat generálního sponzora. „Nebudeme moct v létě opravovat lavičky,“ uvedl příklad toho, na co nezbydou peníze, starosta Václav Vostradovský (STAN).

Nárůst návštěvnosti pozorovali v letošní zimní sezoně i v ostatních horských střediscích. Třeba na Bílé v Beskydech měli denně v průměru až tisíc lyžařů, což je zhruba o sto víc než obvykle.

Plné svahy, práce i pro horskou službu

Vysoký zájem o lyžování se promítl i do počtu volných míst v hotelech a penzionech. Kdo nestihl včas rezervace, měl většinou smůlu. „Měli jsme hotel takřka pořád vyprodán, obsazenost máme přes devadesát procent,“ podotknul ředitel beskydského hotelu Bauer Petr Gajdušek.

Tato zima byla nadprůměrná. Hoteliéři jsou maximálně spokojení, věřím, že všichni podnikatelé.
Martin Jandura
Infocentrum Špindlerův Mlýn

Ruku v ruce s větším množství lidí na sjezdovkách ale přibylo i úrazů. V Krkonoších zaznamenali meziročně zhruba dvacetiprocentní nárůst. „Základ tvořil technický sníh a sjezdovky byly tvrdé, zmrzlé, místy zledovatělé,“ řekl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Na Šumavě zase horská služba vyjížděla dvakrát až třikrát za den.

Ve většině velkých středisek se bude lyžovat ještě příští týden. Některá menší, které jsou níže položená, už po neděli ale omezí provoz a rozjedou se až o víkendu. Poslední vleky a lanovky se ale zřejmě zastaví až po Velikonocích.