Šumavu zasáhne vytrvalý déšť. Hladiny řek se mohou zvedat

Šumavu od sobotního odpoledne zasáhne vytrvalý déšť. V noci na neděli by podle meteorologů mohly stoupat hladiny toků na jihu a západu Čech. Na horní Otavě nelze vyloučit druhý povodňový stupeň. Příští týden bude jinak podle dlouhodobé předpovědi nadprůměrně teplý. Na přelomu března a dubna se sice mírně ochladí, rtuť teploměru pak ale opět začne stoupat.

Předpověď upozorňuje na déšť v celém povodí horní Vltavy. Na Šumavě, zejména v centrální vrcholové části, bude trvalý a intenzivní. Od soboty do nedělního večera by zde mohlo napadnout až 35 milimetrů. V nejvyšších partiích Šumavy může déšť přechodně přecházet do sněžení.

Hladiny toků zvedne i tající sníh

Zejména kvůli dešti se zvednou hladiny toků v jihozápadních Čechách. Na horní Otavě bude navíc vzestup umocněn táním sněhu. V noci na neděli i v neděli hydrometeorologové očekávají na Otavě první stupeň povodňové pohotovosti, nelze ale vyloučit ani druhý.

U ostatních toků je pravděpodobnost dosažení povodňového stupně malá.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Meteorologové zveřejnili i dlouhodobou předpověď počasí. Po neděli má být o něco tepleji, než je v této době zvykem. „Maximální denní teploty vzduchu se budou pohybovat většinou kolem 13 stupňů Celsia,“ uvádí předpověď. Minimální noční teploty budou klesat na tři až sedm stupňů, v závěru týdne bude v noci kolem nuly.

V dalších dvou týdnech by se průměrné teploty měly dostat blíže k dlouhodobému normálu. Na přelomu března a dubna tedy bude přes den většinou kolem 12 stupňů. „Poslední týden období se jeví jako slabě nadprůměrný,“ uvádí ČHMÚ. Vzduch bude mít přes den kolem 14 stupňů Celsia, v noci teploty spadnou na tři stupně.

Množství srážek by v následujících čtyřech týdnech nemělo být mimořádné. „Srážkově očekáváme období průměrné až podprůměrné,“ uvádí předpověď. Nejvíce deště očekávají meteorologové v týdnu od 27. března, a to s průměrným úhrnem kolem 12 milimetrů.