Kraje hledají, kde vezmou peníze na vyšší platy sociálních pracovníků

Od června mají vzrůst platy o pět procent (zdroj: ČT24)

Kraje neřeší jen to, kde vezmou peníze na zvýšení mezd řidičů autobusů, o kterém rozhodla Sobotkova vláda. Ministerstvo práce totiž chystá návrh, podle kterého od července o pět procent vzrostou platy pracovníků v sociálních službách. Kraje sice s návrhem souhlasí, podle propočtů by ale potřebovaly navíc asi 640 milionů a bojí se, že nebudou mít dost peněz. Další miliardu si totiž vyžádá 9% navýšení platů u kulturních pracovníků.

Pečovatelé, kteří pomáhají seniorům nebo zdravotně a mentálně handicapovaným, mají podle návrhu ministerstva práce dostat přidáno pět procent. Jde přitom o jednu z nejhůř ohodnocených profesí. Ta je ale zároveň - vzhledem ke stárnutí populace - jednou z nejpotřebnějších.

V celém Česku je podle odhadu 16 tisíc sociálních pracovníků. Kromě sociálních služeb nebo zdravotnictví působí i ve školách nebo věznicích. Měsíčně si v průměru vydělají 20,5 tisíce hrubého. Za průměrnou mzdou tak zaostávají o sedm tisíc korun. 

Přitom jde o nevděčnou práci: „Je administrativně, ale zároveň i emočně náročná,“ popisuje sociální pracovník Jakub Žďárský, který působí v domově pro zrakově postižené. 

Vedle sociálních pracovníků působí v sociálních službách také pečovatelé nebo osobní asistenti - celkem asi 86 tisíc lidí. Nástupní plat absolventa vysoké školy je ale v průměru pod 16 tisíci korunami. 

Počet pracovníků v sociálních službách
Zdroj: ČT24

Šéfka asociace krajů: Peníze by měla poslat vláda

Vedení krajů ale upozorňuje, že na zvýšení mezd, které chystá ministerstvo práce, nebudou peníze. „My víme, že je potřeba jim navýšit mzdy, že je mají na velmi nízké úrovni. Nicméně kraje mají omezené prostředky,“ tvrdí středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

„Tady je dlouhodobě podstav pracovníků v sociálních službách. Pro ty, kteří tam ještě jsou, musíme udělat maximum, aby se jim platy opravdu zvýšily,“ dodává ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). 

Podle šéfky asociace krajů Jany Vildumetzové (ANO) by měla toto navýšení platů krajům proplatit vláda. Sobotkův kabinet by mohl sáhnout do rozpočtové rezervy: premiér připomínal, když se řešily peníze na mzdy řidičů autobusů, že musí vláda zacházet s rozpočtovou rezervou opatrně, protože jsou v ní jen čtyři miliardy.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) chtěl dát krajům z rozpočtové rezervy 1,5 miliardy na opravy silnic II. a III. tříd, vláda ale uvolnila jen půl miliardy.