Případ vražd a zabetonovaných obětí na Nymbursku přezkoumá Nejvyšší soud

Nejvyšší soud přezkoumá takzvanou záhornickou kauzu. Obdržel dovolání Josefa Šimka, který si má odpykat 15 let ve vězení za vraždu muže, jehož tělo se našlo zabetonované pod stodolou v Záhornici na Nymbursku. Dovolání podal také Richard Novohradský, který v téže kauze dostal podmínku za poškozování věřitele.

Případ záhornických vražd byl odhalen v roce 2013, kdy se na Nymbursku našla dvě zakopaná těla. Šimek a Štork byli ovšem odsouzeni jen v souvislosti se smrtí šestašedesátiletého Čechošvýcara, jehož podle obžaloby v roce 2003 Šimek zastřelil v bytě v centru Prahy.

Muže zabil buď proto, že se chtěl zmocnit jeho pozemků, nebo proto, že s ním měl neshody kvůli předražené zakázce. Tělo pak převezl do Záhornic, kde ho zabalil do igelitového pytle a spacáku a zabetonoval v jámě pod stodolou. Štork podle obžaloby o mrtvole věděl a nemovitost hlídal.

Obžaloby z druhé vraždy z roku 2008 byli oba muži zproštěni. Zůstává tak neobjasněná. Její obětí byla třiatřicetiletá žena, která podle obžaloby figurovala jako takzvaný bílý kůň v několika Šimkových firmách. Mrtvola ženy byla nalezena na stejném místě jako první oběť, těla byla oddělena betonovou deskou.

Šimek se Štorkem stáli před soudem také kvůli obžalobě z další vraždy. Žalobci je vinili z toho, že v roce 2010 odstranili muže, který jim pomáhal zahladit stopy z předchozí trestné činnosti. Podle obžaloby se obávali, že je prozradí, a snažili se, aby skutek vypadal jako sebevražda. Městský soud v Praze je loni kvůli důkazní nouzi zprostil obžaloby.

Dovolání podle dostupných informací nepodal Šimkův komplic Václav Štork, jenž dostal tříletou podmínku za nadržování. Rozsudek je pravomocný od loňského října. Dovolání je posledním mimořádným opravným prostředkem. NS rozhoduje v průměru za 40 dní, většinu podnětů odmítá.