Lékaři už mohou játra vyšetřit bezbolestně. Biopsii nahrazuje nová metoda

Místo jehly se při elastografii využívá ultrazvuk (zdroj: ČT24)

V českých nemocnicích se stále více rozšiřuje šetrnější metoda vyšetření jater, takzvaná elastografie. Pro pacienty je bezbolestná, protože se při ní místo velké jehly využívá jen ultrazvuk. Postupně tak v některých případech nahrazuje tradiční biopsii, při které se z jater odebere kus tkáně, a ten se pak zkoumá pod mikroskopem.

Biopsií provedou lékaři každý rok desítky tisíc. Pomáhá jim totiž zjistit třeba to, zda má člověk zhoubný nádor či onemocnění jater i ledvin, a také to, v jaké fázi nemoc je. Navíc pomáhá při kontrole funkce jater po transplantaci.

Pro pacienty má však jedno velké ALE, jde totiž o poměrně bolestivý zákrok: „Není to žádná paráda, protože to strašně bolí. Nebolí to dlouho, ale tři až pět sekund je to hrůza,“ popisuje své zkušenosti s biopsií jater Sabina Čabaravdič. Ta podstoupila transplantaci jater a na biopsii byla už podruhé. Jinak u ní stav transplantovaných jater lékaři zjistit nemohli.

Jsou ale případy, kdy lze vyšetření provést i bez bolesti, právě s pomocí speciálního ultrazvuku. Elastografie dokáže ve více než 50 procentech biopsii nahradit, upozorňuje Halima Gottfriedová z pražského IKEMu. 

Tam počet invazivních vyšetření jater postupně klesá. Zatímco v roce 2014, kdy s novou metodou začínali, udělali v IKEMu 256 biopsií, loni jich bylo 193. Mezitím tu absolvovalo elastografii téměř 2500 tisíce pacientů.

„Je to velice komfortní záležitost, trvá to pět deset minut, nemáte po tom žádná režimová opatření a den si poté můžete užít. A je jedno, jestli spěcháte do práce, jdete za přáteli, do města,“ popisuje pacientka Jindra, která se s onemocněním jater léčí už 25 let. Během té doby podstoupila také biopsii, teď jí ale lékaři mohou játra kontrolovat pravidelně a bez bolesti.