Matka paterčat už má 616 tisíc korun z veřejné sbírky

Matka paterčat Alexandra Kiňová už má přes 600 tisíc korun ze sbírky, kam přispívali lidé. Peníze jí hlavní město vyplatilo minulý týden. Na účtech Prahy skončily vybrané peníze proto, že se matka rozešla s Klubem dvojčat a vícerčat, který sbírku založil. Kiňová se pak peněz domáhala i u soudu, letos v lednu ale neuspěla.

Praha vyplatila peníze na základě darovací smlouvy. Že tomu tak bude, schválili radní už loni v létě, jenže smlouva se musela měnit. „Darovací smlouva byla na základě požadavků právní zástupkyně paní Kiňové upravena tak, aby vyhovovala po všech stránkách. Proto bylo původní usnesení včetně darovací smlouvy letos v únoru revokováno,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Sbírka byla ukončena k 17. dubnu 2015 na žádost advokátky Alexandry Kiňové poté, co matka paterčat po neshodách ukončila s klubem spolupráci. Klub proto peníze převedl na magistrát, který sbírku povolil.

Soud označil žalobu za nedůvodnou

Matka paterčat se pak domáhala vydání peněz i soudně, soud ale žalobu letos v lednu zamítl, protože už peníze neměl klub, ale byly na účtu magistrátu. Soud proto označil žalobu za nedůvodnou. Podle něj není podstatné, zda měly obě strany v minulosti spory, ale rozhodující je stav v době vyhlášení rozsudku.

Soudce ale zároveň dodával, že nemá obavy, že by se peníze od magistrátu k rodině paterčat nedostaly. I právní zástupkyně Kiňové potvrzovala, že úřad jedná vstřícně a poskytnutí daru je ve schvalovacím kolečku.