Archeologové se na trasu D11 vrhnou do konce března, stavbaři o půl roku později

U Hradce Králové začne do konce měsíce archeologický průzkum, který bude předcházet stavbě dálnice D11 od krajského města k Jaroměři. Ředitelství silnic a dálnic rozhodlo, kdo výzkum rozdělený do deseti etap provede. Silničáři předpokládají, že na některých místech budou moci od září začít stavět.

Za archeologický průzkum, který je nutný před zahájením stavby nového úseku dálnice D11, zaplatí ŘSD 432 milionů korun. Podle Jana Studeckého nemá zakázka na archeologický průzkum obdoby. Dálnice by totiž měla vést podél Labe, což je archeologicky velmi významná oblast, vysvětlil mluvčí.

Průzkum proběhne v deseti oblastech, soutěže na ně vyhrálo Archeologické centrum Olomouc spolu s královéhradeckou univerzitou a spolupracovat budou se stavební firmou Eurovia, případně s královéhradeckou stavební společností Sovis CZ.

  • Archeologický průzkum před novostavbou každé liniové stavby vyžaduje zákon o státní památkové péči. Územím s archeologickými nálezy je přitom celé území státu kromě míst vytěžených či jinak prokazatelně znehodnocených.

Veškeré práce by měli mít archeologové hotové po roce. ŘSD však předpokládá, že již v září budou moci začít práce na některých místech, které archeologové prozkoumají přednostně.

Nový úsek dálnice D11 by měl vést od Hradce Králové, kam dosáhne dálnice letos v létě, k Jaroměři. Jde o dvě na sebe navazující etapy Hradec–Smiřice a Smiřice–Jaroměř o celkové délce 23 kilometrů. I když by práce na obou měly začít současně, počítá ŘSD s tím, že úsek Smiřice–Jaroměř zprovozní dříve. Hotový by měl být v září 2020, chybějící část mezi krajským městem a Smiřicemi až o půl roku později.

Dálnice D11 by měla vést z Prahy kolem Hradce Králové, Dvora Králové a Trutnova na česko-polské hranice ke Královci. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) letos v lednu slíbil, že bude dálnice v celé své délce hotová v roce 2025.