Žádné překvapení, bude to favorit, hodnotí politici Zemanovo rozhodnutí

Rozhodnutí Miloše Zemana znovu kandidovat na funkci hlavy státu politiky nepřekvapilo, šlo podle nich o očekávatelný krok. Většinou se také shodují na tom, že Zeman bude silným kandidátem, přestože by především pravicoví politici na Hradě rádi viděli někoho jiného. Kriticky reagovali na Zemanovo rozhodnutí jeho protikandidáti, například podle Michala Horáčka teď přišel čas vystavit účet za virózy, urážky a lži.

„ODS je ale přesvědčena, že by Česká republika po příštích volbách měla mít jiného prezidenta. Takového, který nerozděluje společnost, nezpochybňuje základní směřování naší zahraniční politiky a ctí ústavní tradice,“ poznamenal šéf ODS Petr Fiala. Ocenil, že svůj úmysl Zeman oznámil s dostatečným předstihem.

Také podle místopředsedy ODS Martina Kupky nebylo rozhodnutí překvapivé. „Jsem přesvědčen, že si ČR zaslouží lepšího prezidenta. Prezidenta, který by se zastával lidí, kteří mají pravicové smýšlení nebo jsou ve středu. Obávám se, že je právě prezident Zeman zastupovat v předchozích letech nedokázal.“

„Naprosto nepřekvapivé. Byl jsem přesvědčen už několik měsíců, že se pan prezident takto rozhodne. Jediný korelativ možný ke zvažování by bylo zdraví, tedy že by pan prezident nebyl přesvědčen, že ten mandát bude schopen dokončit. Myslím, že si to ověřil, aby do toho mohl jít,“ míní ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Hnutí ANO podle něj rozhodne o postoji k prezidentské volbě ve vnitrostranickém referendu – tedy zda postavit vlastního kandidáta, nebo podpořit jiného. „Padá jméno Martina Stropnického, které nemusí být jediné, byť třeba pro mě by to byl kandidát. V horizontu měsíců se hnutí ANO určitě vyjádří.“

„Kandidatura pana prezidenta není překvapení, samozřejmě jsem to čekal, že půjde znovu do voleb,“ uvedl šéf hnutí ANO a místopředseda vlády Andrej Babiš. Zemana podle něj úřad baví a užívá si ho. „Objíždí každý rok regiony i několikrát po sobě a dokáže dostat lidi na náměstí. Šance má velké, považuju ho za favorita voleb,“ dodal Babiš.

„Patřím k těm, kteří si myslí a pevně věří, že svobodný lid – jak o tom hovořil pan prezident – rozhodne, že nebude dalších pět let prezidentem ČR,“ reagoval místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Souhlasí také s názorem předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, že by strana neměla nasazovat vlastního kandidáta, aby netříštila síly.

„Stranický kandidát je v přímé volbě limitující faktor. Kandidát musí získat širokou podporu, více než polovinu hlasů všech voličů. Druhý důvod je, že nám ani nejde o to, jestli kandidát, který by mohl porazit současnou hlavu státu, bude z pravice nebo levicový. Nám jde o to, aby to byl demokrat tělem i duší. Aby to byl člověk, který chce, aby ČR patřila na Západ, aby byl slušný a aby nedělal v cizině ostudu. Ani jedno nesedí na současnou hlavu státu,“ řekl Ženíšek.

„Prezident byl v poslední době asi hodně pod tlakem svých blízkých, aby kandidoval znovu. Je otázka, co mu na jeho zdravotní stav říkali při zdravotních prohlídkách, ale to je jeho záležitost a jeho svobodné rozhodnutí,“ poznamenal šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Miloš Zeman je podle něj silným kandidátem, a pokud má proti němu někdo uspět, musí být podobně silný. „Petr Pithart by nepochybně silným protikandidátem byl. Ale do prezidentské volby musí jít každý svobodně,“ dodal Mihola. Rozhodnutí, zda do volby bývalý dlouholetý předseda Senátu a premiér Pithart půjde, podle něj zatím nepadlo.

Sobotka: Bez něj by byly volby nudnější

„Kandidatura Miloše Zemana je obohacením nabídky pro ČSSD,“ vzkázal premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Určitě by byla řada lidí zklamána, pokud by se pan prezident Zeman rozhodl jiným způsobem,“ dodal. Jeho strana chce o svém kandidátovi rozhodnout ve vnitrostranickém referendu.  Na Twitteru poté napsal, že volby by bez účasti Zemana byly mnohem nudnější.

„Hřiště se nalajnovalo a teď se bude hledat protikandidát, který by mohl svést s prezidentem Zemanem souboj a měl šanci uspět, ale zatím nevím, že by se takový protikandidát rýsoval,“ reagoval místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Rozhodne podle něj až vnitrostranické referendum, v němž by pro Zemana sám hlasoval, protože ho podporuje dlouhodobě.

„Byl to očekávaný mediální start Miloše Zemana, protože on si uvědomuje, že přímá volba je silně mediální věc a tento efekt si nemohl nechat ujít. Je to osoba, která nepochybně nezanikne na kandidátce, nejen proto, že má v zádech v současné době prezidentský úřad,“ hodnotí místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Podle něj je ještě čas na rozhodnutí, zda KSČM nasadí vlastního kandidáta. „Jména (protikandidátů), která zatím zazněla, mi příliš konkurenceschopná nepřijdou,“ dodal Dolejš.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura sdělil, že při pohledu na dosud avizované kandidáty si myslí, že bude dobře, když Zeman opět zvítězí.

„Byl jsem si téměř jistý, že nakonec se rozhodne pro kandidaturu, a myslím, že to je dobře. Pana prezidenta Zemana podporujeme dlouhodobě a já osobně ani nevidím nějaké jméno, které by bylo natolik atraktivní a konkurenceschopné současnému prezidentovi,“ uvedl první místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

Horáček: Je čas vystavit účet za lži a urážky

Podle kandidáta na prezidenta Michala Horáčka s oznámením prezidenta Miloše Zemana o kandidatuře přišel čas vystavit mu účet. „Za všechny ty virózy, urážky a lži, kterými poškozoval všechny občany včetně svých někdejších voličů. V této volbě se proti němu a všemu, co představuje, postavím s hlubokou vírou, že máme na víc,“ uvedl Horáček.

Lékař Marek Hilšer, který chce také kandidovat na prezidenta, Zemanovi na Twitteru vzkázal: „Moudrý člověk se vyznačuje také tím, že ví, kdy je čas, aby odešel. Popřejme Miloši Zemanovi mnoho moudrosti.“

Zemanovo rozhodnutí znovu kandidovat nepřekvapilo ani mluvčího iniciativy Kroměřížská výzva Michaela Kocába. „Pro Kroměřížskou výzvu se tím nic nemění, snad jen to, že někteří potenciální kandidáti, kteří čekali na Zemanovo rozhodnutí, se mohou rozhoupat a rozhodnout se kandidovat také. Tím by začala pro Kroměřížskou výzvu dynamičtější fáze práce,“ řekl Kocáb.