Počítání se zlomky pod dohledem kamer. Reportér ČT si vyzkoušel psychotesty pro policisty

Testy v průměru nezvládne 60 procent uchazečů (zdroj: ČT24)

Na začátku roku sloužilo ve všech útvarech policie více než 40 tisíc policistů a do roku 2020 mají přibýt další čtyři tisíce nových členů. Plán policejního prezidia se ale nedaří plnit. Velkou překážkou pro nové zájemce jsou psychologické testy, v některých letech ztroskotaly skoro dvě třetiny uchazečů. Jak testy vypadají a zda jsou skutečně tak obtížné, si osobně vyzkoušel reportér České televize Karel Rožánek.

Policejní psychologové testují intelekt, paměť i pozornost uchazečů. Po absolvování testu tak čeká zájemce o práci u policejního sboru ještě rozhovor s psychologem.

V testu jsou uchazeči pokládány například otázky, zda se bojí tmy, jestli mu nevadí seznamování s cizími lidmi nebo jestli se rád dívá do ohně. „Nelze interpretovat jednotlivé položky testu a dělat z nich závěr, každá z nich ale má svůj smysl,“ vysvětlil výběr vedoucí oddělení psychologů Policie ČR Vladimír Voska.

Nejvíce se reportér ČT zdržel při paměťových testech a u matematických příkladů, jako jsou odmocniny a počítání se zlomky. Podobný problém měl i opravdový zájemce o práci policisty Patrick Kodeš. „Přijde mi to strašně dlouhý, vysilující. Už možná ztrácím tu ostražitost, takže nevím, jak to dopadne,“ komentoval průběh.

Uchazeči jsou navíc pod neustálým dohledem kamer. „Abych viděla, jestli pracují, nebo už na testu skončili, abych jim dala další testy,“ vysvětlila asistentka psychologů středočeské policie Helena Schneeweissová. Krom toho kamery brání účastníkům testu mezi sebou komunikovat.

Tuhý: Nechceme a nebudeme snižovat kritéria a požadavky

„My máme nějakou představu, jaký by ten ideální policista měl být, a ten uchazeč by měl splňovat tato kritéria nebo se jim alespoň blížit,“ uvedla psycholožka středočeské policie Iva Adamová.

Právě psychotesty jsou pro uchazeče nejobtížnější. Podle oficiálních statistik je nezvládne v průměru 60 procent uchazečů. Loňský rok byl ale výjimečný, u testů uspěla téměř polovina zájemců. „Nechceme a nebudeme snižovat tato kritéria ani požadavky, protože přesně víme, jakým způsobem má vypadat psychologický profil policisty,“ komentoval vysokou obtížnost policejní prezident Tomáš Tuhý.

Psychologické testy, kterých se reportér ČT zúčastnil, trvaly více než čtyři hodiny, jen osobní část obsahovala přes 560 otázek. V první částí prošli všichni tři testovaní. Zájemce o práci policisty ale čeká ještě náborový kemp.

Vydáno pod