Slovo ve čtvrt na devět. Zeman večer oznámí, zda bude znovu kandidovat

Ovčáček: Předpokládám, že prezidentovo rozhodnutí bude rychle na sítích (zdroj: ČT24)

Oficiální tiskovou konferenci o své případné kandidatuře na prezidentský post sice Miloš Zeman chystá až na pátek, už večer ale své rozhodnutí na recepci ve Španělském sále oznámí tisícovce svých podporovatelů – a podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se tak dá očekávat, že se veřejnost prezidentské jasné slovo dozví už v průběhu večera.

Prezident Zeman zve své podporovatele na Pražský hrad každoročně, aby s nimi oslavil výročí prezidentské inaugurace z 8. března 2013. Letošního setkání by se měla podle zástupců Hradu zúčastnit asi tisícovka hostů, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka jde o osoby, které „stály při panu prezidentovi v dobách dobrých i zlých“.

Podle zjištění České televize se akce zúčastní třeba exministři Zemanovy vlády Jan Kavan, Miroslav Grégr, Jaromír Schling nebo exministři Rusnokovy vlády Marie Benešová, Miroslav Toman, Jiří Balvín a Martin Holcát. Naopak bývalý premiér Jiří Rusnok – nyní guvernér ČNB – sice pozvánku dostal, ale kvůli jiným povinnostem se omluvil. Podrobnější informace v boxu:

Účast potvrdili také další Zemanovi dlouholetí příznivci – herci František Ringo Čech a Jitka Frantová Pelikánová, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, předseda SPO a senátor Jan Veleba nebo šéfka Sdružení na ochranu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Ve Španělském sále pro návštěvníky bude od sedmi večer přichystán koncert hradní stráže složený z klasických kusů české vážné hudby. Zazní árie z Dvořákovy Rusalky, Smetanovy Prodané nevěsty nebo skladby Leoše Janáčka.

Ovčáček: Čas 20.15 je klíčová hodina

Po skončení koncertu krátce po osmé by se měl Zeman ujmout slova a zpoza řečnického pultu oznámit hostům nejhonosnější hradní prostory, zda bude chtít v lednu 2018 obhajovat svůj prezidentský mandát.

„Čas 20.15 je klíčová hodina,“ uvedl ve vysílání ČT24 hradní mluvčí Ovčáček. „Předpokládám, že přítomní v sále budou mít v rukou mobilní telefony a předpokládám, že jejich prostřednictvím bude rozhodnutí pana prezidenta velmi rychle na sociálních sítích.“

Až dosud se předpokládá, že dvaasedmdesátiletý politik bude chtít o druhé pětileté období usilovat. To mu doporučili i jeho nejbližší spolupracovníci – kancléř Vratislav Mynář nebo poradce Martin Nejedlý – když s nimi svou politickou budoucnost konzultoval na konci ledna.

Sám Ovčáček, jenž se schůzky rovněž zúčastnil, podle svých slov Zemana upozorňoval na to, že po jednom funkčním období v úloze premiéra (1998–2002) mohl odejít z vrcholné politiky středem, ale že jako prezident zároveň stojí před rozdělanou prací. „Máme nového amerického prezidenta, skvělé vztahy s Čínou a Ruskem a tento argument neodcházet od rozdělané práce převážil.“ 

Vzkaz občanům: V pátek o půl dvanácté

Zeman veřejně oznámí a okolentuje své rozhodnutí na tiskové konferenci v pátek o půl dvanácté v Rothmayerově sále. V tutéž chvíli už bude v běhu i volební sjezd sociální demokracie, v brněnské sjezdové hale by měly znít zprávy stranických místopředsedů.

S kým se Zeman v případě kandidatury v prezidentské volbě utká, zatím není jasné, protože řada politiků čeká na jeho rozhodnutí (rivalovi s komfortní pozicí prezidenta nechtějí čelit).

Zájem ucházet se o úřad hlavy státu dosud oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Jako o možných vyzyvatelích se mluví také o končícím šéfovi Akademie věd Jiřím Drahošovi, ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO) nebo bývalém velvyslanci v USA či Rusku Petru Kolářovi.

Zemanově možné kandidatuře se zčásti věnovala i čtvrteční konference iniciativy Kroměřížská výzva, která se snaží najít nejvhodnější tvář pro Pražský hrad – v pojetí Výzvy toho, kdo bude hájit demokratické principy a hodnoty.

Od března do června chce ve všech krajích uspořádat veřejné debaty s uchazeči o prezidentství a Zemana v otevřeném dopise vyzvala, aby se jich rovněž zúčastnil. „Ačkoli víme, že toto pozvání pro něj nebude lehké a možná ho nepřijme, rozhodně ho budeme na každé debatě očekávat,“ řekla představitelka iniciativy Hana Konvalinková.