Ptačí chřipka na ústupu: Veterináři zrušili celoplošný zákaz výstav

Ustupující zima znamená i lepší situaci ohledně ptačí chřipky. Ve středu veterináři zrušili celostátní zákaz pořádání ptačích výstav a komerční chovatelé mohou mít znovu drůbež venku ve volných výbězích. Podle mluvčího veterinární správy Petra Pejchala se v Česku zlepšila nákazová situace a během března nezaznamenali veterináři žádné nové ohnisko ptačí chřipky.

Celostátní zákaz pořádání ptačích výstav i burz vyhlásili veterináři letos v lednu, kdy se i v Česku začaly objevovat případy nákazy virem H5N8, kterou zaznamenaly také okolní státy. Od ledna bylo u nás vyhlášeno celkem 37 ohnisek, kolem nichž platila ochranná a dozorová pásma. Z preventivních důvodů také veterináři utratili 98 tisíc chovaných ptáků.

Poslední ohniska byla potvrzena v Karlovarském kraji, od začátku března žádné nové ohnisko veterináři neevidují. „Ve vyhlášených pásmech k jednotlivým ohniskům nadále mimořádná veterinární opatření včetně zákazů přesunů ptáků a zákazu výstav a svodů platí,“ připomíná Pejchal.

Zároveň už ale u osmi ohnisek přestala platit mimořádná opatření. „Po provedené povinné dezinfekci zasažených chovů a uplynutí legislativou daných lhůt byla již zrušena uzavřená pásma u osmi ohnisek a pro chovatele v těchto oblastech již neplatí mimořádná veterinární opatření,“ dodal mluvčí.

Teplé a slunečné počasí by mělo vir utlumit

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád v úterý uvedl, že by mělo teplé a slunečné počasí ptačí chřipku na jaře utlumit. Jarní deště totiž splaví viry ptačí chřipky z půdy do řek. Dá se sice krátkodobě očekávat nárůst počtu případů volně žijících ptáků, jak budou více lokálně migrovat, v celkovém měřítku by ale měla epidemie polevit.

Podle veterinářů je však i nadále potřeba dodržovat preventivní opatření před šířením viru: chovatelé by hlavně měli zabránit kontaktu jejich opeřenců s volně žijícími ptáky. Do vody, krmiva a podestýlky chovných ptáků by se také neměl dostat trus od volně žijícího ptactva, kterým se může virus šířit. „Navzdory zlepšené nákazové situaci je riziko zavlečení nákazy do chovů stále vysoké,“ upozornil Pejchal.