Pohyb aut v okolí sněmovny se zřejmě výrazně omezí

Pohyb aut v okolí sněmovny se zřejmě výrazně omezí (zdroj: ČT24)

Poslanci chtějí výrazně omezit pohyb aut v okolí sněmovny. Z obav před terorismem – ale podle kritiků i kvůli vlastnímu parkování. Sněmovní garáže totiž kapacitně nestačí. Návrh teď připravují dva výbory, podle zjištění České televize je už krom toho ale dolní komora prakticky domluvená na omezení vjezdu i s magistrátem.

Z běžného ruchu velkoměsta se dostat až přímo do centra českého politického dění – autem to zabere jen pár vteřin. Pražská Sněmovní ulice je většinou plná aut a přístupná kterémukoli řidiči. Zřejmě už ale ne nadlouho.

Parkovacích míst je u vchodu do sněmovny kolem padesáti. Poslanců je ale dvě stě a za nimi jezdí spousta dalších lidí. Je tedy problém zde zaparkovat a tak padají pokuty.
Většinou to řeší městští strážníci a naopak státní policie to například někdy neřeší. Poslanci tenhle týden nicméně začali přemýšlet, jestli okolí sněmovny z normálních pravidel nevyjmout.

„Proběhl audit bezpečnosti Poslanecké sněmovny, i vzhledem k vývoji bezpečnostní situace v České republice i ve světě, a diskutujeme, jaká opatření by Poslanecká sněmovna měla přijmout,“ vysvětluje předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Plán už řešil organizační a bezpečnostní výbor a teď se bude hledat shoda všech poslaneckých klubů. Ve hře je několik bodů: omezení vjezdu aut v okolí, zřízení parlamentní stráže a taky lepší zabezpečení budov. O parkování v okolí by mohla rozhodovat přímo sněmovna.

image_525384
Zdroj: ČT24

„Je to opravdu určitý krok, který povede k větší bezpečnosti. A nechci to – opravdu, to zdůrazňuju – brát z pohledu parkování,“ říká předseda poslaneckého klubu Marek Černoch (Úsvit).

Kromě jiného ale jde o Malostranské náměstí – jeho úplné vyklizení od aut nařídil vloni v létě magistrát – a o to těsněji je v okolí sněmovny.

„Přílepky k zákonům na téma uděláme bezpečnost sněmovny a přitom zrušíme rezidenční parkoviště mi nepřijdou úplně férové. Ale chci jim pomoct, říká náměstek primátorky hlavního města Prahy Petr Dolínek (ČSSD). Návrh magistrátu zní: minimálně vjezd do Sněmovní ulice omezit a na začátku řidiče kontrolovat , tak jako se to děje už před ambasádami. Podle Dolínka je to na 90 procent již domluvené.