Do boje o směrnici o zbraních zapojí vláda i europoslance

Sobotka: S europoslanci jsme ladili shodu v zájmech Česka (zdroj: ČT24)

Čeští europoslanci budou s vládou spolupracovat při jednání o evropské směrnici o zbraních v Evropském parlamentu. Po setkání s nimi to prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Směrnice zpřísňuje podmínky pro držení zbraní, český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prosazuje ústavní změnu, která podmínky pro užití zbraně uvolňuje.

Situace kolem směrnice je pro Česko komplikovaná, míní Sobotka. Vláda se chce společně s europoslanci zasadit o změny v normě. „Směrnice o zbraních se bude projednávat v březnu, budou zřejmě předkládány pozměňující návrhy,“ avizoval premiér. A pokud některý z návrhů projde, směrnice se vrátí zpět na začátek a bude znovu projednávána na výborech, dodal.

Poslanec EP za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský novinářům řekl, že komunikace s vládou se výrazně zlepšila, což podle něj může pomoci při řešení problémů se směrnicí. I kdyby byla přijata, bude podle něj při její implementaci moci Česko upravit podmínky tak, že zbraně zůstanou všem majitelům. Česko podle něj udělalo chybu, když si nevyjednalo výjimky už při přípravě normy.

Čeští europoslanci se dohodli se Sobotkou také na tom, že budou lobbovat za přesídlení Evropské bankovní agentury (EBA) z Londýna do ČR. Záměr už na začátku února podpořila vláda. Zdechovský novinářům řekl, že europoslanci by v tomto záměru mohli v Bruselu hodně pomoci.

Snažím se, aby se zlepšila spolupráce s našimi europoslanci v Evropském parlamentu, čili začali jsme něco, co tady v minulosti nefungovalo. Pravidelně se s nimi scházím a snažím se koordinovat naše národní postoje a pozice, aby se naši europoslanci v klíčových otázkách, navzdory tomu, že jsou členy různých stran, snažili společně prosazovat národní zájmy České republiky.
Bohuslav Sobotka