Česko čeká teplý jarní víkend, na horách je však stále dost sněhu na lyžování

Počasí ČT: Víkend přinese teplé jaro (zdroj: ČT24)

Nadcházející víkend v Česku bude příjemně teplý s oblačnou či polojasnou oblohou. Podle předpovědi meteorologů se zejména v sobotu mohou denní teploty vyšplhat i přes 15 stupňů Celsia. Jaro se tedy nezadržitelně blíží - podmínky k lyžování přitom ve většině tuzemských horských středisek zůstávají na dobré úrovni.

„V sobotu by teploty měly vystoupit na jarních 14 až 18 stupňů, nejčastěji bude polojasno či oblačno. Mraky začnou přibývat v průběhu sobotního odpoledne a večera, a to na jihozápadě Čech,“ uvedl meteorolog ČT Vladimír Piskala.

Také upozornil, že v sobotu může ještě obzvláště ve východní polovině Česka foukat. „Bude se jednat o čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy místy až o rychlosti 55 kilometrů za hodinu,“ dodal Piskala.

Neděle pak bude již o něco chladnější, s teplotami nejčastěji okolo 10 stupňů. Na začátku nového týdne bude mít počasí převážně oblačný charakter s přeháňkami či deštěm na většině území, přičemž v poloze nad 700 nebo 800 metrů budou srážky sněhové. „Teploty se budou pohybovat v rozmezí od pěti do deseti stupňů,“ řekl Piskala.

Předpověď počasí pro nejbližší dny
Zdroj: ČT24

K příjemnému počasí je ovšem ještě daleko - definováno je teplotami mezi 18 a 30 stupni, minimem deště a nízkou vlhkostí vzduchu. Jedna z analýz budoucího vývoje klimatu se věnuje i očekávanému výskytu takových dnů do roku 2100. Výrazně jich bude ubývat v tropických oblastech. Víc ale bude takových dnů severně od 50. rovnoběžky, tedy i nad velkou částí Evropy.

Na horách je sezona v plném proudu

I přes pokračující oteplení nabízí tuzemské hory velmi solidní podmínky k zimním sportům, v provozu jsou všechna hlavní lyžařská střediska, kde na sjezdovkách leží dostatek technického sněhu.

Běžkaři v Krkonoších
Zdroj: David Modrý/ČTK

„Vítr se utišil, lyžovat se bude o víkendu ve všech areálech. Probíhá plná sezona, protože jsou jak domácí, tak zahraniční jarní prázdniny,“ přihlásil se s aktuálními informacemi Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše.

Na lyžaře se těší i v dalších horských areálech, v Beskydech a na Šumavě věří, že se zde bude lyžovat minimálně do konce března. „Možná, že ten poslední březnový týden už bude trochu složitější, ale uvidíme, co udělá počasí. Byly roky, kdy nám na konci března napadnul čerstvý sníh, takže je možné, že se ještě dočkáme nějakého prašanu,“ poznamenal Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.

  • Na základě historických měření meteorologické stanice v pražském Klementinu bylo na území Česka 4. března nejtepleji v roce 1998, kdy se teplota dostala až na hodnotu 20,5 °C. Naopak nejchladněji – a to minus 15,4 stupně – bylo v roce 1785.
Vydáno pod