Hynek Kmoníček bude velvyslancem v USA, Zemanovým poradcem zůstane

Dosavadní ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se stane velvyslancem ČR ve Spojených státech. Získal tzv. agrément, tedy souhlas přijímající země. Informoval o tom mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Nadále podle něj bude Kmoníček působit i jako zahraničněpolitický poradce prezidenta republiky.

„Ve středu dne 1. března 2017 byla Kancelář prezidenta republiky oficiálně informována prostřednictvím Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu, že bylo uděleno agrément řediteli odboru zahraničního Kanceláře prezidenta republiky Hynkovi Kmoníčkovi jako novému velvyslanci České republiky ve Spojených státech amerických,“ uvedl Ovčáček na Faceboku.

Do funkce, ve které nahradí Petra Gandaloviče, by měl podle dřívějších informací Kmoníček nastoupit v březnu. Jeho prvním úkolem zřejmě bude příprava návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě, kde má jednat s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Na cestě plánované na druhou polovinu dubna hlavu státu doprovodí ministři financí Andrej Babiš (ANO) a vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Kmoníčkovu cestu zahájil diplomatický přešlap

V rozporu s pravidly diplomacie Zeman představil Kmoníčka jako budoucího velvyslance v USA už během své zářijové návštěvy ve Spojených státech. Obvykle nového velvyslance navrhuje ministr zahraničí vládě a po schválení je návrh předložen prezidentovi. Ten velvyslance jmenuje.

Údaje o něm jsou pak odeslány přijímající zemi, která během týdnů až měsíců vysloví souhlas (agrément); jeho odepření je výjimečné. Až poté je podle zvyklostí obvyklé zveřejnit jméno nového velvyslance. 

  • Michael Žantovský (leden 1993 až únor 1997)
  • Alexandr Vondra (květen 1997 až říjen 2001)
  • Martin Palouš (říjen 2001 až 2005)
  • Petr Kolář (prosinec 2005 až červen 2010)
  • Petr Gandalovič (červenec 2011 až leden 2017)

„Nevidím důvod, proč by neměl být odsouhlasen i americkou stranou a oznámil jsem prostě fakta, která pokud vím i v našich médiích již několikrát proběhla. To znamená, že s Hynkem Kmoníčkem se počítá jako s velvyslancem ve Spojených státech,“ hájil se později Zeman na tiskové konferenci v New Yorku. 

Řekl, že pověřovací listiny pro Kmoníčka už podepsal. Ministerstvo zahraničí tehdy věc odmítlo komentovat s tím, že Kmoníček dosud nemá agrément. 

Čtyřiapadesátiletý ředitel zahraničního odboru Hradu vystudoval obor hudební vědy na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích. V roce 1989 získal titul PaedDr. V letech 1987 až 1991 studoval arabštinu a angličtinu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, poté hebrejštinu v Jeruzalémě.

Byl zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí, působil jako velvyslanec ČR při OSN v New Yorku a v letech 2006 až 2009 jako velvyslanec ČR pro Indii, Bangladéš, Nepál, Maledivy a Srí Lanku. Od roku 2010 působil jako velvyslanec v Austrálii.

Ve funkci ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře je od jara 2013. Urovnával kupříkladu spory mezi Hradem a Černínským palácem ohledně jmenování velvyslanců či rozepři mezi Zemanem a americkým velvyslancem Andrewem Schapirem – prezident totiž uvedl, že Schapiro má dveře na Hrad zavřené poté, co se diplomat pozastavil nad Zemanovou účastí na oslavách konce války v Rusku. Během letošního ledna se Kmoníček zapojil do předání polského občana zadržovaného v Sýrii zpátky do vlasti.

Hynek Kmoníček
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Volný je i post velvyslance v Praze

Od letošního ledna je volné i křeslo amerického velvyslance v Česku. Andrew Schapiro post opustil v den Trumpovy inaugurace. Ambasádu vedl dva a půl roku, během kterých se několikrát dostal do sporu s prezidentem Zemanem. O tom, kdo a kdy Schapira v roli velvyslance nahradí, zatím není jasno.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno prohlásil, že je možné, že místo velvyslance zůstane neobsazené poměrně dlouho vzhledem k tomu, že s nástupem Trumpa končí všichni Obamovi političtí velvyslanci, tedy přibližně třetina amerického diplomatického sboru.