Policie navrhla obžalovat podnikatele Čadka. V kauze České pošty mu hrozí až deset let

Policie navrhla obžalovat podnikatele Lukáše Čadka v kauze kolem České pošty. Případ má dvě části. Čadek byl nejprve obviněn z korupce a později také z podvodu, za který mu hrozí až deset let vězení. V korupčním případu s ním figuruje také Kamil Choc, který má kvůli policejnímu vyšetřování pozastavené členství v ČSSD.

Čadek vinu opakovaně odmítl. Na poštách prodával šicí boxy nebo drobné hračky a sortiment chtěl rozšířit. Tvrdil, že kvůli tomu nakoupil zboží za 20 milionů, ale pošta od obchodu upustila a on zkrachoval. Podle pošty nabízel prodej dárkových poukázek, což ale jevilo známky loterie, ke které neměl podnikatel oprávnění, a i proto ze zakázky sešlo. 

Podle Nadačního fondu proti korupci Čadka následně oslovil tehdejší člen středočeské ČSSD Kamil Choc a nabídl mu, že případ vyřeší za třímilionový úplatek. Dva miliony korun údajně měla dostat ČSSD, milion ministr vnitra Milan Chovanec, pod kterého pošta spadá. Policie následně Čadka obvinila z korupce.

Vyšetřování ale neprokázalo, že by Chovanec v případu figuroval. Kauzou se předloni zabývala i Bezpečnostní rada státu. Policisté tehdy obvinili i Choce. Žalobci případ po několika týdnech poslali k soudu ve zkráceném přípravném řízení a navrhli potrestání obou aktérů za nepřímé úplatkářství. Soudy ale zkrácené přípravné řízení zamítly.

Česká pošta
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

V loňském roce byl Čadek obviněn také z podvodu. Podal totiž na Českou poštu trestní oznámení a kvůli obchodnímu sporu po ní požadoval 27 milionů korun. Podle detektivů si ale důkazy o nároku na peníze vymyslel a falšoval i klíčové e-maily. 

Policie vyšetřování obou kauz spojila a letos v lednu vyšetřování ukončila. „Návrh na podání obžaloby na dvě fyzické a jednu právnickou osobu jsem obdržel počátkem února,“ sdělil bez bližších podrobností dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Nyní bude rozhodovat, zda podá obžalobu k soudu nebo v kauze rozhodne jiným způsobem.