Policie nakoupila v Maďarsku nové koně. Bude je cvičit pro rozhánění davu lidí

Události: Noví koně pro pořádkovou policii přijeli z Maďarska (zdroj: ČT24)

Policejní prezidium nakoupilo tři nové koně, kteří posílí pražskou jízdní jednotku. Hřebce pro práci v extrémních podmínkách, například při zásazích proti demonstrantům, našla v Maďarsku. Jde o plemeno Nonius. Jejich předek byl ukořistěn v době napoleonských válek ve Francii a převezen právě do Maďarska.

Řady české jízdní policie teď poprvé rozšíří maďarští hřebci. Pětiletého Vida a o rok mladšího Sceliga čekala v úterý cesta z Brna do Prahy. Před odjezdem z výcvikového centra si ještě zaběhali. „Bylo to pro koně uvolnění, protože těch dvě stě kilometrů je pro ně cesta dlouhá,“ uvedl instruktor a metodik výcviku služebních zvířat Karel Pospíšil.

Pražská jízdní policie bude mít s těmi nově nakoupenými maďarskými celkem 19 koní. Praxe ukazuje, že jsou v terénu nepostradatelní, protože jeden policista na koni zastane deset na zemi. Například při rozhánění davu lidí, kteří odmítají uvolnit silnici.

Výcvik potrvá nejméně rok

Do takové akce se ale maďarští hřebci nedostanou dřív než za rok. Teď je čeká roční výcvik, během kterého si musí zvyknout na prostředí i jezdce, a pak přijdou na řadu extrémní situace.

„Potřebujeme klidného koně, rozvážného, těžkého, statného. Musí být poslušný a nesmí se bát externích vjemů,“ sdělil ředitel služby pořádkové policie Martin Hrinko.

Prorážet dav lidí při demonstracích, což je jeden z vrcholů výcviku, se koně učí na trenažérech vyrobených z plastových sudů a pet-lahví a intenzita výcviku se neustále zvyšuje. Za tři hřebce zaplatilo policejní prezidium 210 tisíc korun. V řadách jízdní policie po celé republice je celkem 41 koní, kteří působí v Praze, Brně a Zlíně.