Teplé počasí zlomilo dvacet rekordů. V Karviné bylo téměř 18 stupňů

Konec února přinesl další neobvykle teplý den. Na většině území vystupovaly v pondělí teploty na 10 až 15 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Karviné, kde meteorologové naměřili 17,7 stupně. Teplotní rekordy byly překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

„Po přední straně prohlubující se tlakové níže nad Britskými ostrovy k nám proudí teplý vzduch od jihozápadu,“ uvedli meteorologové. Nepatrně chladněji bylo podle nich na Českomoravské vrchovině, nejčastěji kolem devíti stupňů.

Z dvacítky stanic, které přepisovaly maximální teploty, bylo například více než 16 stupňů v Javorníku v Olomouckém kraji nebo v Lučině na Frýdecko-Místecku. Obě stanice přepsaly rekordy z roku 1998. V Javorníku bylo tehdy 15,4 stupně Celsia, v pondělí 16,7 a v Lučině vylepšili maximum o 0,4 stupně na 16,2 stupně. 

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

V minulosti bylo ale podle meteorologů 27. února ještě tepleji. Například v roce 1994 překračovaly zejména na jihozápadě Čech maximální teploty i 20 stupňů Celsia.