Poslanci schválili smlouvu EU s Kanadou. Na debatu o imunitě nedošlo

Sněmovna podpořila v prvním kole smlouvu o strategickém partnerství Evropské unie a Kanady. Posuzování související hospodářské a obchodní dohody ale zatím nedokončila. Důvodem byl hlavně nesouhlasný postoj komunistů. Smlouvu i dohodu minulý týden navzdory levicové kritice schválil Evropský parlament.

Obě strany se ve smlouvě zavazují například k omezení zbraní hromadného ničení nebo terorismu a ke spolupráci v boji proti organizované, hospodářské a finanční kriminalitě.

  • V roce 2015 byla Kanada pro EU z hlediska importu dvanáctý nejdůležitější obchodní partner, pro export partner v pořadí třináctý, uvádí Eurostat. Objem vzájemné obchodní výměny v tom roce představoval 63,5 miliardy eur (1,72 bilionu korun).
  • Evropské investice v Kanadě v roce 2014 odpovídaly částce 274,7 miliardy eur (7,42 bilionu korun). Přímé investice Kanady do EU ve stejném roce dosahovaly zhruba 166 miliard eur (4,49 bilionu korun).

Poslanci se původně měli zabývat také ústavní novelou na zrušení trestní imunity zákonodárců, která vzešla z dílny TOP 09. Předseda strany Miroslav Kalousek ji ale z jednání stáhl.

Norma opozičního klubu ležela ve Sněmovně už skoro tři roky. Miroslav Kalousek předlohu za předkladatele z dolní komory stáhl i s ohledem na dlouhou lhůtu, kterou ve Sněmovně čekala na své projednání. Proti předloze se postavila vláda, podle níž je nynější úprava imunity omezena dostatečně. Zákonodárci předtím zrušili doživotní imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců.

Podle předkladatelů byla ústavní novela reakcí na vydávání poslanců, Sněmovna podle nich rozhodovala politicky bez ohledu na konkrétní případ a okolnosti. Imunita tak podle nich ztratila smysl. Určitou ochranu by předloha zákonodárcům ponechala jen v případě hrozby okamžitého omezení jejich osobní svobody.