Čeští lékaři zvyšují pojištění odpovědnosti, jistí se i padesáti miliony

UDÁLOSTI: Lékaři si zvyšují pojištění odpovědnosti (zdroj: ČT24)

Řada českých lékařů si kvůli novému občanskému zákoníku zvyšuje limity pojištění vlastní odpovědnosti. Výše případného odškodnění, které by museli vyplácet pacientům, totiž roste až do desítek milionů. A zatímco limit praktiků a zubařů se v současnosti pohybuje mezi pěti a deseti miliony, u chirurgů nebo gynekologů jsou nově uzavírané pojistky řádově vyšší.

Před nástupem nového občanského zákoníku se výše náhrad za zdravotní újmy způsobené lékařem odvíjela od sazebníku, který stanovovala vyhláška ministerstva zdravotnictví. Nový občanský zákoník ale dal v určení odškodného volnou ruku soudům – a lékaři začali zvyšovat částky, na které musí být pro podobné případy pojištění.

„Protože výše škod na zdraví celkem dramaticky rostou, svoje stávající limity přehodnocují,“ potvrzuje mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková a mluvčí Kooperativy Milan Káňa: „Nejčastěji se ptají na limity deset či 20 milionů korun.“

Příkladem navýšeného limitu může být rodinné rehabilitační centrum v pražských Řepích. Jeho provozovatel, lékař Jiří Nedělka, měl pojistku na pět milionů a nyní ji spolu se synem násobně zvýšili. „Dělá se tady řada invazivních zásahů, třeba obstřiky kloubů nebo aplikace do páteře, které provádí můj syn neurolog,“ vysvětluje Nedělka. „Samozřejmě je potřeba mít maximální finanční krytí, tak jsme si nechali zodpovědnost pojistit na 50 milionů.“

Nejvíc pojistných událostí? U zubařů

Pojistka kryje třeba škody kvůli zanedbání péče nebo špatnému postupu. „Nesmíme zapomenout také na finanční újmy, tedy nemožnost chodit do práce a související ušlou mzdu či zisk. V novém občanském zákoníku jsou také psychické újmy, ať už poškozeného, nebo jeho příbuzných,“ doplňuje ředitel finančního poradenství Swiss Life Karel Šulc.

Cena pojištění se pohybuje od pěti do desítek tisíc korun a stejně jako u povinného ručení si lékaři mohou zvolit, jakou maximální částku případně pojišťovna vyplatí. Nejlevnější s nejnižšími limity uzavírají hlavně praktičtí lékaři a zubaři. V zubařských ordinacích také pojišťovny řeší nejvíc pojistných událostí. Nejvyšší odškodnění většinou platí chirurgové nebo gynekologové.