Soud potvrdil šestiletý trest vězení pro bývalého šéfa zkrachovalé firmy Clanroy

Pražský vrchní soud potvrdil šestiletý trest za zpronevěru 55 milionů korun pro šéfa zkrachovalé dražební společnosti Clanroy Milana Kremela. Musí také uhradit celou vzniklou škodu. Clanroy v minulosti prodávala nepotřebný majetek státních firem, jenže peníze z některých dražeb vlastníkům nemovitostí nepředala. Kremel figuruje i v podobné kauze, která se týká Českých drah.

Firma Clanroy je ovládána společností se sídlem na Seychelských ostrovech. Než se na konci roku 2013 dostala do insolvence, patřila k předním dražebním firmám v Česku.

Milan Kremel jako předseda představenstva vinu nepopíral, hájil se ale tím, že představenstvo mělo i další dva členy. Proto nesouhlasil, že před soudem nakonec skončil sám. Tvrdil také, že z peněz nepoužil pro vlastní potřebu ani korunu.

Dovolání k pražskému vrchnímu soudu nesměřovalo proti výroku o vině, ale o trestu vězení. Za nespravedlivé považoval i to, že by měl uhradit celou vzniklou škodu. „Čím dřív budu na svobodě, tím dřív se budu moct snažit škodu uhradit,“ zmínil v krátkém projevu před soudem. Soud ale jeho dovolání zamítl jako nedůvodné.

Podle předsedy odvolacího trestního senátu Petra Píši se pražský městský soud vypořádal se všemi důkazy a vypracoval podrobné odůvodnění, kde kauzu vysvětlil. „Námitky v odvolání byly spíš opakováním obhajoby, kterou se již zabýval městský soud,“ uvedl Píša.

Uložený trest podle soudu není přísný, jelikož je při spodní hranici, která byla mezi pěti a deseti roky vězení. Výši škody také soud nemohl změnit, protože byla přesně vyčíslena v rozsudku. 

Kremel uprchl do Belize, zpátky do Česka ho přivezli „lovci lebek“

Soud začal kauzu rozplétat v listopadu 2014, kdy žalobkyně přečetla obžalobu. Výslech Kremela se už ale neuskutečnil: Kremel žádal o odročení případu a argumentoval tím, že není připraven vypovídat ze zdravotních důvodů. Soud si však nechal vypracovat znalecký posudek, podle něhož se Kremel mohl procesu účastnit.

Kremel pak navíc utekl do středoamerického Belize, kde se skrýval. Policie ho dopadla až letos v Německu, zpátky do Česka ho přivezl tým takzvaných lovců lebek a soud ho následně poslal do vazby. 

Kremel tvrdil, že byl nastrčený „bílý kůň“

Kremel ale v čestném prohlášení zaslaném soudu tvrdil, že Česko opustil, protože se cítil ohrožený. Tvrdil v něm také, že do funkcí ve firmě Clanroy byl nastrčen jako tzv. bílý kůň.

„Nenechal jsem si pro sebe ani korunu,“ prohlásil před soudem Kremel. Ve své výpovědi také uvedl, že část peněz z dražeb šla zpět do společnosti, aby se zahladily ztráty, které vznikly ještě před jeho nástupem do představenstva.

Policii se většinu peněz, které zmizely z dražební firmy Clanroy, dohledat nepodařilo. Sám odsouzený Kremel je oficiálně nemajetný, a tak není jasné, zda poškození své prostředky někdy dostanou zpět. Podle rozsudku má zaplatit více než 50milionovou škodu.

Policie Kremela vyšetřuje také kvůli podobné kauze, která se týká státního podniku České dráhy. Železniční firma údajně z uskutečněných dražeb nemovitostí nedostala zhruba sedmdesát milionů korun. Věc se týká třeba rekreačního zařízení drah u Máchova jezera.