Zdravotní pojišťovny zřejmě dostanou více peněz za chronické pacienty

Komentář ministra zdravotnictví Ludvíka a exministra Hegera (zdroj: ČT24)

Sněmovna schválila vládní novelu, podle které by měly zdravotní pojišťovny dostávat více peněz za své chronicky nemocné pacienty. Teď si pojišťovny rozdělují vybrané pojistné podle věku a pohlaví pojištěnců. Nová úprava má zamezit tomu, aby pojišťovny měly zájem pouze o mladé a zdravé pojištěnce.

Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) bude upravený systém spravedlivější. „Máme seniory, kteří jsou hodně zdraví, ale pak seniory, kteří jsou hodně nemocní. A pak máme lidi v průměrném věku, kteří trpí chronickou nemocí. Ty peníze se lépe přerozdělí podle toho, zda má pojišťovna více nemocné, či méně nemocné,“ uvedl Ludvík pro ČT24. 

Pokud předloha uspěje i u senátorů a podepíše ji prezident, změny v přerozdělování peněz budou platit od příštího roku. Ministr nepředpokládá, že by se zákon zasekl v Senátu, jde podle něj spíš o technikálii.

S tím souhlasí i exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09): „Co lze vytknout, je přílišná pomalost. Ten zákon se připravoval už v roce 2013 a definitivní rozhodnutí, jestli bude použit, trvalo strašně dlouho.“ 

Nové parametry přerozdělování peněz budou výhodné pro pojišťovny, které mají výrazně vyšší podíl chronických a vysoce nákladných pacientů. To je třeba příklad Všeobecné zdravotní pojišťovny. Naopak ty pojišťovny, které takové pacienty neregistrují, o část peněz přijdou. Objem peněz, který se takto bude přerozdělovat, bude v řádech stamilionů.

Co ale předloha nemění, je celkový objem peněz v systému zdravotního pojištění. Ročně zaplatí pojišťovny za péči zhruba 250 miliard korun.