Filip vytkl ČSSD, že neplní sliby voličům. Sobotka ho zklamal s migračními kvótami

Filip: Velmi mě zklamalo, jak se Sobotka zachoval vůči migrační vlně (zdroj: ČT24)

Předseda komunistů Vojtěch Filip nevyloučil spolupráci se sociálními demokraty. Strana by se ale podle něj rozhodovala až na základě výsledků voleb. Bude ji také zajímat, jak případný koaliční partner plní své sliby voličům. Sociálním demokratům Filip například vytkl, že slibovali revize církevních restitucí. V Událostech se opřel i do předsedy Bohuslava Sobotky, který ho zklamal svým přístupem k povinným migračním kvótám.

Sobotka v pátek uvedl, že považuje bohumínské usnesení, které sociální demokracie přijala v roce 1995 a zakazuje jí spolupráci s KSČM, za přežité. Případná vládní koalice ČSSD s komunisty po příštích parlamentních volbách by tak podle něj nebyla problém.

Za jakých podmínek byste přijali případnou nabídku ČSSD vstoupit do vlády?

Je to předčasná otázka, protože Komunistická strana Čech a Moravy o koalicích vyjednává zásadně vždy až po volbách podle mandátu, který má od občanů. Samozřejmě hledáme programové koalice, protože jsou stabilnější. Stojíme o to, aby partner byl důvěryhodný.

V tomto ohledu je pro nás velmi podstatné, nakolik je ten který partner schopen plnit sliby, které dává voličům. V tomto ohledu je jenom věcí sociální demokracie, jestli chce, nebo nechce zrušit bohumínské usnesení. To nás v podstatě nezajímá.

Zajímá nás to, jak by se chovali po volbách, jestli by zase opustili programy, jako byla například revize církevních restitucí, nebo jestli by občanům svým způsobem nepomáhali ve složitých situacích, jako je tomu nyní u sociálních programů. Velmi mě zklamalo například to, jak se předseda vlády zachoval vůči migrační vlně, že nepodpořil ani vlastního ministra vnitra, ale ani například Roberta Fica, když mohli společným úsilím zablokovat jednání o povinných kvótách.

Zákaz spolupráce s komunisty považuje Sobotka za přežitý (zdroj: ČT24)

KSČM se dlouhodobě kriticky vyjadřuje směrem k Severoatlantické alianci. Podepsal byste tedy v eventuální koaliční smlouvě pasáž, která by potvrzovala orientaci Česka na alianční struktury a také na EU?

Nemáme problém s respektem k referendu o vstupu do Evropské unie. To je věc, která by se musela také rozhodovat v referendu.

Protože NATO evidentně neplní svou roli v Evropě, neochránilo schengenský prostor, vyhýbá se takové povinnosti ke svým vlastním vnitřním sporům, tak jsme přesvědčeni, že NATO je přežitý vojenský pakt a bezpečnost v Evropě se musí řešit jiným způsobem.

Nemáme zájem o řešení, které by stálo v povinnosti setrvat v paktu NATO. Naopak nabízíme pro Evropu mnohem lepší variantu, a to nové bezpečnostní konference, které by garantovali stálí členové Rady bezpečnosti.

Zdeněk Jičínský: Bohumínské usnesení je dnes anachronismus (zdroj: ČT24)

Uložit

Vydáno pod