Soud dal Vítu Bártovi novou šanci na miliony odškodného

Bývalý ministr dopravy a někdejší předseda Věcí veřejných Vít Bárta má i nadále šanci získat 20 milionů korun, které požaduje od státu za trestní stíhání. Pražský městský soud částečně zrušil rozsudek, podle něhož neměl na miliony nárok, a spor vrátil k novému projednání.

Bárta chtěl od státu 20 milionů za zásah do svého osobního i politického života, další tři miliony žádal za nesprávný úřední postup. Obvodní soud pro Prahu 2 v loňském roce jeho žalobu zamítl se zdůvodněním, že žádost o odškodnění podal po překročení šestiměsíční promlčecí lhůty.

S tím ale odvolací soud nesouhlasil a případ nařídil znovu projednat. Pravomocně naopak zamítl žalobu kvůli nesprávnému úřednímu postupu.

Sledovaný proces skončil v roce 2013

Bártu zprostil soud obvinění z korupce po dvouletém stíhání v březnu 2013. Obžaloba tvrdila, že dal úplatek tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně.

Vít Bárta a Jaroslav Škárka před soudem
Zdroj: ČT24

Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který v souvislosti s kauzou rezignoval na funkci ministra, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

obrázek
Zdroj: ČT24