Prezident se setkal s hejtmany. Žádal podporu kanálu Dunaj–Odra–Labe

Setkání Miloše Zemana s hejtmany a témata jejich jednání v Událostech (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě poprvé od krajských voleb setkal s novým vedením Asociace krajů. Debatovali o financování oprav silnic druhých a třetích tříd, památkové péči, hospicích, problémech OKD či o zákonu o národních parcích, informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle předsedkyně Asociace krajů Jany Vildumetzové se hovořilo i o zvyšování mezd řidičů linkových autobusů a Zeman požádal hejtmany o to, aby podporovali stavební projekty, které přesahují jejich volební období, včetně kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Hejtmani s prezidentem probírali navýšení mezd řidičů, které nařídila vláda. Kvůli obavám, že dopravci platy zřejmě navzdory tomu nezvýší, vyhlásili na 8. března celodenní stávku řidiči v Ústeckém kraji. „Že se do toho prezident Zeman vloží, to tam přímo nezaznělo, ale tím, že tyto informace získal, může s nimi nějak nakládat a s jednotlivým ministrem o této situaci hovořit,“ řekla po jednání Jana Vildumetzová.

Zeman: Pomohu, kde budu moci

Šéfy krajů požádal Zeman o podporu kanálu, který prosazuje, a vybídl je, aby prosazovali i projekty, jejichž dokončení bude trvat tak dlouho, že už při jejich dokončení nemusejí být ve funkcích. „Zeman v závěru jednání přislíbil hejtmanům všestrannou podporu všude, kde bude moci,“ uvedl prezidentův mluvčí Ovčáček na Twitteru.

Zeman hejtmany pozval, aby za ním v létě přijeli do Lán, kam chce pozvat i ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou z ANO, aby projednali financování oprav silnic z fondů Evropské unie. Zeman míní, že by měly kraje více využívat integrovaný regionální operační program.

„Věřím, že jsme pana prezidenta přesvědčili, že jsme v minulém období řádně čerpali. V tomto programu jsou především velké stavby, které musejí být napojeny na dálnice a silnice prvních tříd,“ řekla Vildumetzová.