Meteorologové vyhlásili smogovou situaci už v šesti krajích. Zasažena Morava a východní Čechy

Východ Čech a Morava se znovu potýkají se smogem. Kvůli vysokým koncentracím prachu v ovzduší vyhlásili meteorologové smogovou situaci postupně v Pardubickém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Od pátku platí ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Zřejmě nejhorší situace je na Třinecku, kde je vyhlášena regulace a kde je více než trojnásobně překonán limit pro polétavý prach, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový.

Při zhoršených rozptylových podmínkách by se lidé neměli venku vystavovat zvýšené fyzické zátěži. Doporučení platí hlavně pro lidi s chronickými dýchacími potížemi nebo srdečním onemocněním, pro starší lidi a malé děti.

Podle meteorologů by lidé také měli omezit jízdu auty a přednostně by měli používat veřejnou dopravu. Na Třinecku, kde je vyhlášena regulace, musí některé podniky přijímat různá opatření a omezovat výrobu.

Musíte k lékaři? Vezměte si do čekárny roušku, radí lékařka (zdroj: ČT24)

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují v okamžiku, kdy aspoň na polovině stanic překročil výskyt škodlivin v dvanáctihodinovém průměru hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dvacet čtyři hodiny není předpokládán pokles.

V Pardubickém kraji platila už 19. ledna, o den později se změnila na stupeň regulace a odvolána byla 3. února. Podobné to bylo i v sousedním hradeckém kraji, kde byla smogová situace naposledy 2. a 3. února. Poprvé tam platila od 19. do 24. ledna, přičemž nakrátko tam byl i stav regulace.

V Brně smogovou situaci meteorologové naposledy vyhlásili 20. ledna a ještě ten den ji rozšířili na celý Jihomoravský kraj. O dva dny později ji odvolali. Také v pondělí začala smogová sitauce platit nejprve v Brně, odpoledne byla rozšířena na celý Jihomoravský kraj.