Přežil holokaust, v Terezíně zpíval Verdiho. Zemřel Eda Krása

Přežil holokaust i pochod smrti, v koncentračním táboře Terezín zpíval ve sboru v Requiem Giuseppe Verdiho. Vyučený kuchař Edgar (Eda) Krása, který žil od šedesátých let v USA, zemřel v pondělí 6. února ve věku 93 let. Oznámila to Židovská tisková agentura JTA.

Krása se narodil v židovské rodině v Karlových Varech v roce 1924, v roce 1933 se rodina přestěhovala do Prahy. Vyučil se kuchařem v restauraci U Rozvařilů, na podzim 1941 odjel s prvním transportem do terezínského ghetta, kde dál pracoval jako kuchař.

Zde se seznámil s dirigentem a skladatelem Rafaelem Schächterem, který hrál před válkou u E. F. Buriana, dirigoval pěvecké sbory a vyučoval hru na piano. K jeho nejznámějším počinům patřilo právě nastudování Verdiho Requiem s terezínskými vězni, zpívali ale i Prodanou nevěstu, Figarovu svatbu, Hubičku nebo Kouzelnou flétnu.

Podle Krásy se dirigent Schächter snažil nastudováním Verdiho sdělit věznitelům jednu myšlenku z díla, alespoň latinsky: „Až bude Nejvyšší soudce soudit, žádný hříšník mu neunikne.“

Requiem mělo premiéru v lednu 1944, v červnu se pak konalo představení pro vysoké úředníky SS a pro členy Mezinárodního výboru Červeného kříže, kteří byli v Terezíně na inspekci. Celkem se konalo 15 představení. Schächter zemřel v lednu 1945 při pochodu smrti v Osvětimi.

Utekl z pochodu smrti, v Izraeli a USA pracoval jako kuchař

Krása byl v září 1944 deportován do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, odkud odjel do tábora v Gleiwitzu, kde opravoval vagóny. V lednu 1945 se mu podařilo uprchnout z pochodu smrti a vrátil se do Prahy. Pak se šťastně shledal s rodiči, v listopadu 1949 se oženil a o rok později se mu podařilo s manželkou dostat se po několika pokusech do Izraele.

Tam pracoval jako kuchař, později působil ve vedení restaurací a hotelů. Vyučoval také budoucí kuchaře například v rámci izraelské pomoci africkým státům. V šedesátých letech se přestěhoval do Spojených států, usadil se v Bostonu, kde vlastnil restauraci.