Chřipková vlna ustupuje, epidemie ale ještě neopadla

Eva Gottvaldová: Chřipka ustupuje (zdroj: ČT24)

Lidí s chřipkou nebo akutním respiračním onemocněním ubylo, za poslední týden klesl jejich počet o 12 procent. Na sto tisíc obyvatel tak v současnosti připadá v Česku asi 1562 nemocných. I přesto, že se výskyt nemocnosti dal na ústup, stále na našem území platí chřipková epidemie.

Úbytek nemocných zaznamenaly všechny věkové skupiny ve všech krajích s výjimkou Královéhradeckého. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Jihomoravského, Libereckého a Zlínského. Naopak nejméně nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel registrovali hygienici v Karlovarském kraji.

„Podle nejnovějších údajů Státního zdravotního ústavu i přes pokles nemocnosti stále na celém území ČR přetrvává plošná chřipková epidemie,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2.

Stále platí doporučení pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, především kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu šířit ve svém okolí.
Eva Gottvaldová
hlavní hygienička