Česko bez smogu. Poslední výstrahy odvolali i v Moravskoslezském kraji

Meteorologové na Ostravsku, Karvinsku a v části Frýdecko-Místecka odvolali smogovou situaci. Neplatí tak už nikde v Moravskoslezském kraji. Rozptylové podmínky v regionu se zlepšily. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Se smogem tak není momentálně problém nikde v republice.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší byly odpoledne už jen mírně nad imisním limitem, který je 50 mikrogramů na metr krychlový.

„Rozptylové podmínky budou většinou dobré, v noci místy mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pravděpodobně pohybovat většinou nad hodnotou imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Letos se se zhoršenou kvalitou ovzduší potýká prakticky od začátku roku. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi.

Kdy se smogová situace vyhlašuje a co se doporučuje

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují v okamžiku, kdy hodnota 12hodinového průměru koncentrací suspendovaných částic PM10 překročí 100 mikrogramů na krychlový metr a zároveň je předpověď meteorologických podmínek nepříznivá pro dalších 24 hodin.

Při smogové situaci doporučují odborníci zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení se týká zejména osob s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starších lidí a malých dětí.