Kvůli smrti chlapce, kterého napadli psi, půjdou k soudu majitel zvířat i otec

Útok psů na dítě v Lužci: K soudu jde otec mrtvého chlapce i majitel zvířat (zdroj: ČT24)

Žalobci poslali k soudu dva muže kvůli smrti pětiletého chlapce, kterého napadli psi v Lužci nad Cidlinou na Královéhradecku. Obžalován je otec dítěte i majitel zvířat. Za usmrcení z nedbalosti jim hrozí až šest let vězení. ČT informace sdělil hradecký státní zástupce Pavel Bužga.

„Okresní soud v Hradci Králové obžalobu přijal. Hlavní líčení s dokazováním je nařízeno na 28. února,“ doplnil Bužga. Hradecké okresní státní zastupitelství muže obžalovalo na konci minulého roku.

Incident se odehrál loni v září. Prvním obžalovaným je osmadvacetiletý muž. Podle policie nezajistil své psy a ponechal je volně pobíhat po zahradě v době, kdy se tam pohybovalo dítě. Druhým obžalovaným je pak pětapadesátiletý muž, který údajně nechal svého syna bez dozoru.

Policie při vyšetřování vycházela především ze znaleckých posudků. Na jejich základě zjistila, že chlapec zemřel v důsledku devastujícího zranění, které mu způsobili útočící psi. Kriminalisté zároveň došli k závěru, že se dalo tragické události předejít – pokud by muži plnili své zákonné povinnosti a nenechali dítě bez dozoru.