Pokud nemusíte, při náledí radši nikam nechoďte, radí seniorům lékař

Náledí je nebezpečné hlavně pro starší lidi (zdroj: ČT24)

V souvislosti s počasím v posledních dnech výrazně vzrostl počet lidí, kteří si ublížili na zledovatělých chodnících a cestách. Kvůli akutním případům musely některé nemocnice rušit i naplánované operace. Nejohroženější skupinou jsou nejen kvůli řídnutí kostí senioři. Lékař Pavel Douša jim poradil, aby při náledí, není-li to nezbytné, raději vůbec nevycházeli ven.

Ve vinohradské nemocnici přibylo jak pacientů na ambulancích, tak hospitalizovaných, potvrdil Douša. „Museli jsme zrušit některé plánované operační výkony, abychom úrazy stihli opravit,“ potvrdil Pavel Douša z ortopedicko-traumatologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

„Nejčastěji jsou to zlomeniny v oblasti zápěstí nebo distálního konce předloktí, zlomeniny horního konce pažní kosti a horního konce stehenní kosti,“ sdělil Douša, jaké úrazy si lidé obvykle uklouznuvše přivodí. Krom toho se opakují zranění kotníků a zlomeniny bérce.

Ruce pod sebe raději nestrkat

Padající pod sebe často během nekoordinovaných pádů strčí ruku. Proto je tolik zlomenin v dolní části předloktí. „Dochází ke zlomeninám, které jsou těžší, než by byly při prostém pádu,“ nedoporučil Douša užívat horních končetin jako tlumičů nárazu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obvykle si na sněhu a náledí ublíží lidé vyššího věku. Kosti totiž během života kvůli osteoporóze slábnou. K jejich řídnutí jsou náchylnější ženy po klimakteriu, proto je u nich výskyt zlomenin vyšší než u mužů.

Osteoporóze se dá vzdorovat dietními opatřeními. „Dostatečný přísun vitaminu D a vápníku,“ poradil Douša. Vhodná je pestrá strava s akcentem na mléčné výrobky. „Dneska máme spoustu léků, které mají omezený efekt, ale osteoporóza se dá léčit,“ doplnil. Doporučil také sportovat a posilovat svalstvo.

Zůstaňte doma, radí lékař seniorům

Prevencí zlomenin je minimalizovat při sněhu a náledí pohyb venku. „Já si myslím, že pokud lidé vyššího věku nemusí, tak by neměli chodit vůbec nikam,“ zamyslel se Douša. Pokud se již ven vypraví, neměli by vyrazit hned po ránu, ale až ledovka alespoň částečně odtaje, poradil lékař.

Douša apeloval, aby se postarší lidé vhodně obouvali. Boty by neměly mít hladkou podrážku, která pravděpodobnost uklouznutí zvyšuje. Na své hole si senioři také mohou pořídit speciální nástavce do sněhu a do ledu.

Náprava zlomeniny trvá až rok

K léčbě zlomenin se na Vinohradech pokouší přistupovat konzervativně, většinu ale bohužel musí operovat, což prodlužuje hojení a délku pobytu v nemocnici. „Zlomenina na horní končetině je mnohem lépe léčitelná než zlomenina na dolní končetině, která si prakticky vždy vyžádá operaci,“ srovnal Douša.

U všech zlomenin lékaři doporučují rehabilitaci. Při nekomplikované zlomenině se jedná řádově o týdny, při vážnějších i o několik měsíců až rok. Lepší je proto dávat pozor a po cestách se v zimě pohybovat s mimořádnou opatrností.