Devět obcí volí zastupitele. Odpoledne byla účast třetinová

Celkem v devíti obcích lidé vybírají nová zastupitelstva. Hlasuje se v Krásném na Chrudimsku, Černé u Bohdanče na Pardubicku, Županovicích na Příbramsku, Jarpicích na Kladensku, Ostašově na Třebíčsku, Držovicích na Prostějovsku, Lančově a Lechovicích na Znojemsku a Závisti na Blanensku. Ve všech obcích se z různých důvodů obecní rady rozpadly.

Volební místnosti se otevřely v 7 hodin ráno a za prvních zhruba sedm až osm hodin odvolilo většinou kolem 30 procent voličů. Jen ve třech z devíti obcí byla účast výraznější, kolem 50 procent. Třeba v Držovicích dosáhla kolem čtvrté hodiny odpoledne 53,4 procenta, prozradila starostka Blanka Kolečkářová.

 Na jihu Moravy, kde se volí ve třech obcích, se účast pohybovala podle tamní volební koordinátorky Evy Sychrové kolem 35 procent. Ve středních Čechách v Županovicích přišlo zatím kolem 44 procent voličů a v Jarpicích kolem 35 procent. V Pardubickém kraji v Černé u Bohdanče odvolilo asi 33 procent lidí a v Krásném zhruba polovina.

Události: O 59 mandátů se uchází 118 kandidátů (zdroj: ČT24)

V Ostašově na Třebíčsku přišlo k urně asi 30 procent voličů. „Myslím že během odpoledních hodin se ještě někdo dostaví, ale asi to nebude nějak závratné,“ řekl zapisovatel volební komise Jan Kabelka.

Menší zájem voličů mohl souviset mimo jiné s tím, že neměli velký výběr kandidátů. Například v Ostašově podalo kandidátku pouze sdružení nezávislých kandidátů Pro Ostašov a také v Závisti nebo Županovicích je pouze jedna kandidátka. V Jarpicích lidé vybírají ze 14 uchazečů na dvou kandidátkách.

Volební místnosti se uzavřou v sobotu ve 22 hodin. Výsledky budou známy pravděpodobně v neděli v brzkých ranních hodinách. Český statistický úřad je bude průběžně zveřejňovat na webu.

Důvodem pro nové komunální volby byl rozpad předchozích zastupitelstev z různých příčin. Například v Ostašově ze zastupitelstva odstoupili tři členové ze sdružení Nezávislí a zájem neprojevili ani jejich náhradníci. Stejně tak v Lančově zastupitelstvo opustili tři členové. V Závisti loni v létě složil mandát místostarosta Dušan Šmarda a jeho náhradnice zastupitelský slib nesložila. Zůstali tak čtyři zastupitelé z pěti potřebných.