Policie masivně přezbrojuje. Letos nakoupí zbraně za sto milionů

Události: Nové zbraně dostane i protiteroristický útvar (zdroj: ČT24)

Policie už za nové zbraně utratila téměř sto milionů korun. Nové zbraně dostaly hlavně hlídky, které mají jako první zasahovat proti ozbrojeným útočníkům. Dalších zhruba sto milionů korun chce policie utratit i letos, zbraně jsou určené pro protiteroristický Útvar rychlého nasazení a krajské zásahové jednotky.

Nové zbraně pro zásahové jednotky nakoupila policie naposledy před 15 lety, kvůli intenzivnímu výcviku už ale výzbroj potřebuje vyměnit. „Policista zásahové jednotky vystřílí za rok 5 až 7 tisíc nábojů v rámci výcviku. Dnes jsou tyto zbraně na hranici své životnosti,“ komentuje nákupy velitel jihočeské zásahové jednotky policie Jan Votočka.

Policie tak nakupuje především útočné pušky, pistole a samopaly. Pro elitní policisty sbor požadoval například samopaly se speciální průbojnou municí.

„Zbraň měla být lehká, skladná a měla mít střelivo, které probije i novou balistickou ochranu,“ říká instruktor výcviku z jihočeské zásahové jednotky policie.

Přezbrojení policejních jednotek bude probíhat postupně a trvat má až do roku 2020.

Prvosledová hlídka už zasahovala s novými samopaly

Nové samopaly si už vyzkoušely třeba prvosledové hlídky v Českých Budějovicích. „Ozbrojený člověk, který vyhrožoval, že zastřelí sebe i policisty, kteří na místo přijedou. Tam jsme nasadili všechno, co jsme měli,“ vzpomíná na zásah velitel místní prvosledové hlídky Jan Adamec.

Prvosledové hlídky mají jako první zasahovat proti ozbrojeným útočníkům. Těchto speciálně vybavených jednotek má policie 130 a fungují ve všech krajích.

Hlídky, které vznikly po tragédii v Uherském Brodě v roce 2015, jsou vybavené dlouhými zbraněmi a ochrannými pomůckami včetně balistických štítů.