Od sobotního večera znovu hrozí ledovka, zejména na severu a východě republiky

Téměř v polovině republiky od sobotního večera do nedělního dopoledne opět hrozí ledovka. Zasáhnout může velkou část Moravy a Slezska i severovýchod Čech. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Pás dešťových srážek se v sobotu ráno táhl přes jih Čech, Vysočinu a severní Čechy. „V těchto místech jsou teploty kolem nuly a může se tvořit ledovka,“ uvedl ráno meteorolog ČT Vladimír Piskala. Během dne teploty vystoupají až k pěti stupňům, na jihozápadě až k sedmi stupňům. 

Odpoledne meteorologové ovšem vydali nové varování, které platí od sobotního večera a týká se zejména severu a východu Česka.

  • Výstraha před ledovkou platí od sobotních 20:00 do nedělních 10:00 pro Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj a také pro okresy Vyškov, Hodonín a Břeclav v Jihomoravském kraji. Podle ČHMÚ se bude v těchto regionech místy vyskytovat déšť střídající se se sněžením a ojediněle se při dešti a teplotách pod bodem mrazu bude tvořit ledovka.

LEDOVKA

Královéhradecký a Pardubický kraj

Na východočeských silnicích se ráno místy tvořila ledovka, teploty se pohybovaly kolem bodu mrazu a v některých oblastech mrholilo. Mlha byla hlášená například z Jičínska, Rychnovska, Chrudimska či okolí Moravské Třebové. Na Rychnovsku či Svitavsku zůstávala na menších cestách zledovatělá vrstva sněhu.

Policisté ráno vyjížděli například k dopravní nehodě v Jaroměři na Náchodsku, kde osobní auto sjelo po zledovatělých kostkách do příkopu a zůstalo na boku. Z místa bylo hlášené lehké zranění. Mezi Malými Svatoňovicemi a Batňovicemi na Trutnovsku kvůli ledovce na kostkách dostal autobus smyk a zůstal stát napříč silnicí. 

Výhled počasí pro následující dny
Zdroj: ČT24
  • Jaké bude počasí v dalších čtyřech týdnech? Průměrné denní teploty v Česku se v únoru dostanou nad nulu a budou stoupat ke 4 stupňům Celsia. Jen v prvním týdnu se budou ještě držet pod bodem mrazu. Srážek bude přibývat, ale přesto zůstanou pod dlouhodobým průměrem. Průměry nočních teplot se budou příští čtyři týdny pohybovat přibližně mezi –7 a –4 stupni.

Liberecký a Ústecký kraj

Silnice v Libereckém a Ústeckém kraji byly ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Výstraha ČHMÚ před ledovkou platila pro Ústecký kraj do 9:00, pro Českolipsko až do 12:00. Místy byla v obou krajích mlha a pršelo a teploty se pohybovaly od nuly do tří stupňů Celsia.

V Jizerských horách byl rozbředlý sníh, v Krkonoších byla na vozovkách zledovatělá vrstva. Horská služba tam upozorňuje turisty, že se na turistických cestách může místy tvořit ledovka a náledí. V některých lokalitách Krkonoš byla ráno také silná mlha.

V pátek odpoledne byla kvůli padajícímu sněhu ze střech uzavřená silnice Boženy Němcové v Liberci, v sobotu ráno část sněhu spadla na silnici 286 v krkonošských Vítkovicích a místo bylo obtížně průjezdné.

obrázek
Zdroj: ČT24

Plzeňský kraj

I v Plzeňském kraji se ráno místy tvořila ledovka, nejvíce na jihu a severu Plzeňska a Klatovsku, kde byly teploty kolem nuly. Během dne se má situace zlepšovat. 

„V souvislosti s náledím nemáme zatím zvýšený počet nehod,“ uvedla dopoledne mluvčí krajské policie Martina Korandová. Situace je podle ní i podle dispečera výrazně lepší než ve čtvrtek, kdy policisté registrovali v kraji přes 70 havárií. Podle Slapničky může hrozit lokálně náledí. „Řidič jede po silnici a stříká mu voda od kol a najednou vjede nečekaně na dvousetmetrový zmrzlý úsek; to se dá těžko vychytat,“ uvedl.

Problémy mohou být také v zastíněných úsecích zejména v lesích a v místech, kde se vozovky ošetřují drtí a struskou. Jde o třetinu regionálních tahů, zejména v chráněných krajinných oblastech a šumavském parku, kolem zdrojů pitné vody a na koncových úsecích vozovek.

Jihočeský kraj

Všechny silnice v Jihočeském kraji byly ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Byly mokré po chemickém ošetření, náledí by se ve větší míře tvořit nemělo, protože teploty se přes noc pohybovaly kolem nuly a měly by přes den stoupat až k sedmi stupňům. 

„Nicméně někde se místy náledí tvořit může, zatím mám hlášený jenom jeden výskyt, na silnici 121 u Milevska u obce Velká. Silnice jsou chemicky ošetřené, přes noc byly přeháňky, posypové vozy vyjížděly i tam, kde přeháňky nebyly,“ řekl dopoledne Martin Šulista, dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Ledovka v Brně
Zdroj: ČT24/ČTK

Kraj Vysočina

Také v některých částech kraje Vysočina se tvořila ledovka. Silnice byly jinak většinou mokré po chemickém ošetření. Teploty se během dne budou pohybovat mezi jedním a pěti stupni nad nulou. 

„Na Pelhřimovsku prší a ledovka se tvoří, na jedné silnici to klouže, posypové vozy budou muset vyjíždět, v noci jezdilo kolem 50 sypačů,“ řekl dopoledne Roman Hubený, dispečer Správy a údržby silnic Vysočiny.

Zlínský kraj

Dopravu ve Zlínském kraji ráno místy komplikovala mlha. Silnice v kraji byly většinou holé a mokré, na silnicích druhé a třetí třídy na Vsetínsku ležel ujetý sníh, jinde byly zbytky tajícího sněhu.

Do 12:00 platila pro Zlínský kraj výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před možnou tvorbou ledovky. Teplota se ráno pohybovala od nuly do plus pěti stupňů Celsia. Během dne bude ojediněle pršet či mrholit a srážky mohou i namrzat. Na neděli předpověď na většině území kraje očekává déšť se sněhem, místy i mrznoucí, a sněžení.

Studio 6 s meteorologem ČT Vladimírem Piskalou (zdroj: ČT24)

Olomoucký kraj

Dopravu v Olomouckém kraji ráno místy komplikovala mlha. Silnice byly většinou holé a mokré, ve vyšších polohách a lesních úsecích byl místy ujetý či rozbředlý sníh. Do 8:00 platila pro Olomoucký kraj výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před možnou tvorbou náledí. Odpoledne bude místy mrholit nebo slabě pršet, srážky mohou namrzat.

Jihomoravský kraj

Na silnicích nižších tříd v Jihomoravském kraji leží zbytky rozbředlého sněhu, vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice I. tříd i dálnice jsou holé, mokré, sjízdné bez omezení. 

Viditelnost je většinou dobrá, mlha může potrápit řidiče na D2 v úseku mezi nultým až jedenáctým kilometrem a také na D1 mezi kilometry 188,5 až 219. Pro auta těžší 12 tun je stále uzavřená silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku.

SMOG

Meteorologové v celém Moravskoslezském kraji vyhlásili smogovou situaci. Odvolána byla přitom v pátek, kvalita ovzduší se ale v noci v celém regionu znovu zhoršila.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší ráno na některých místech kraje opět dosahovaly dvojnásobku imisního limitu. „Rozptylové podmínky budou dnes většinou mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat nad hodnotou imisního limitu, místy i dvojnásobně,“ uvedli meteorologové.

iReportér Pavel Netolička: Ranní smog v Ostravě (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. „Zvýšené koncentrace jsou i v Praze a na některých místech v Ústeckém, Plzeňském nebo Jihočeském kraji,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Borovička.

Podle meteorologa ČT Vladimíra Piskaly se v republice smogová situace bude v následujících dnech zlepšovat i díky předpovídanému větru. Ten bude sílit už během odpoledne a večera.