Chřipková epidemie: To nejhorší má Česko zřejmě za sebou

Chřipková epidemie v Česku stále pokračuje, její vrchol už ale zřejmě máme za sebou. Počet nemocných se totiž v posledním týdnu snížil skoro o šest procent. Aktuálně je tak v Česku 1776 nemocných na sto tisíc obyvatel. Pokles hygienici zaznamenali ve všech krajích kromě Ústeckého.

Nejvíce nemocných ubylo v moravskoslezském regionu, tam klesla nemocnost o dvacet procent. Stále se ale drží nad epidedemickým prahem.

Naopak nejvyšší nemocnost je stále hlášena z krajů Jihomoravského, Zlínského a Plzeňského. Třeba samotném v Brně nemocnost dokonce stoupla, nemocných je přes 2500 na sto tisíc obyvatel. 

„Podle nejnovějších údajů Státního zdravotního ústavu na celém území ČR i nadále přetrvává plošná chřipková epidemie. Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2. Vzhledem k naznačenému poklesu nemocnosti lze usuzovat, že epidemie chřipky je již za svým vrcholem,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Chřipková epidemie v Česku trvá
Zdroj: ČT24

Podle ní platí plošná chřipková epidemie ve většině evropských zemí včetně našich sousedů. Také v celoevropské statistice byl ale zaznamenán pokles počtu nemocných.

Vydáno pod