Dětem začaly prázdniny. V některých střediscích mají jedničkáři lyžování zdarma

Školákům v Česku začaly pololetní prázdniny, a nemuseli tak v pátek do školy. V devíti okresech a pěti pražských obvodech navíc v pondělí začínají i týdenní jarní prázdniny. Řada zoologických zahrad nebo městských bazénů proto láká na zvýhodněné vstupné. V některých střediscích mají jedničkáři lyžování zdarma.

Pro provozovatele horských areálů a ubytoven představují jarní prázdniny hlavní sezonu. Řada z nich ale připravila speciální akce už na pátek. Jedničkáři mohou například na Monínci lyžovat zdarma, na Lipně pak za symbolických 20 korun a navíc získají vstup zdarma na Stezku korunami stromů.

Děti mohou vyzkoušet i sáňkařské dráhy

Na českých horách jsou nyní ideální podmínky. Na mnoha místech připadl čerstvý prašan. V Krkonoších a Orlických horách leží na sjezdovkách až 170 centimetrů prachového sněhu, v Jizerských horách je to až půldruhého metru. Otevřené jsou i sáňkařské dráhy na Ještědu a z vrchu Černé hory.  

V Jizerských horách je k dispozici 180 kilometrů běžkařských tratí, v okolí SkiResortu Černá hora - Pec je to 90 kilometrů. V Krušných horách byly upraveny stopy mezi Novými Hamry, Vysokou Jedlí a Nejdkem, v okolí areálu Eduard, Božího Daru, Perninku a magistrála v úseku Pernink–Jelení. Také na Šumavě jsou desítky stop pro klasiku i bruslení, běžkaři ale musejí počítat s namrzlým sněhem.

Události ČT: Jarní prázdniny se sešly s komplikacemi v dopravě (zdroj: ČT24)

V Novém Městě na Moravě nyní probíhá juniorské mistrovství Evropy v biatlonu. Rekreační lyžování to ale neovlivňuje, protože jsou uzavřené jen závodní tratě. Turistických běžeckých tratí je připraveno asi 150 kilometrů. Sjezdovek je na Vysočině otevřeno kolem dvou desítek.

V Beskydech připadlo v uplynulých dnech až 25 centimetrů sněhu, výborné podmínky hlásí i Jeseníky. Zájem lyžařů je v této sezoně podle vlekařů značný, ve Skiparku Gruň dokonce nestačí kapacita parkoviště. Výborné sněhové podmínky mají i areály v nižších polohách, například v Hlubočkách je až 110 centimetrů sněhu.

Páteční obleva horám neuškodí

Podmínky na horách by neměla zhoršit ani páteční obleva, od soboty se mají teploty vrátit pod nulu. Téměr celé Česko ale od pátečního do sobotního poledne opět potrápí ledovka a náledí.  

Jarních prázdnin se letos jako první dočkají školáci z okresů Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov a Frýdek-Místek. V hlavním městě se první prázdninový turnus týká škol v obvodech Praha 6 až 10.

Jarní prázdninové turnusy se protočí celkem šestkrát. Poslední týdenní volno budou mít v polovině března děti například z Brna nebo z druhé poloviny metropole.

Vydáno pod