V lékárnách došlo konopí, chybí pěstitel i dovozce

Počínaje 1. únorem není v tuzemských lékárnách dostupné léčebné konopí. Poslední dodávce od českého pěstitele totiž vypršela platnost, nového distributora stát dosud nenašel a o dovoz z ciziny, se kterým byla zkušenost už v minulosti, se žádný distributor nepřihlásil.

Konopí se používá jako podpůrná léčba u závažných zdravotních obtíží, jako je chronická neutišitelná bolest, neurologická onemocnění, roztroušená skleróza nebo v souvislosti s onkologickou léčbou a s léčbou HIV.

V Česku je dostupné výhradně na elektronický recept s omezením, předepisovat ho může šestadvacet lékařů a vydává se v pětadvaceti lékárnách. Měsíčně si ho vyzvedne asi pětadvacet pacientů, průměrná měsíční spotřeba jednoho pacienta je asi deset gramů. Cena za gram z českých zdrojů se pohybuje kolem sto korun, z dovozu je zhruba třikrát dražší.

České konopí by mohlo být v lékárnách na konci léta

Lékárnické síti až dosud konopí na základě zakázky pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dodávala česká firma Elkoplast, smlouva ale loni vypršela. Zakázku navíc doprovázely spory mezi dodavatelem a SÚKL kvůli certifikátům, které by potvrzovaly jakost zboží. Ústav nakonec od firmy převzal jen 11,2 kilogramu z jednačtyřiceti kilogramů, které firma připravila.

Aby nedošlo k výpadku dodávek, vypsal SÚKL už jednou výběrové řízení, žádný vhodný dodavatel z něj ale nevzešel. Ani jeden z uchazečů totiž nesplnil podmínky. „SÚKL zadal novou zadávací dokumentaci a uchazeči mohou nabídky podávat až do poloviny března,“ informovala mluvčí lékového ústavu Lucie Přinesdomová.

Pokud SÚKL v novém výběrovém řízení dodavatele vybere, léčebné konopí tuzemské provenience by mohlo být k dispozici na přelomu léta a podzimu. Do té doby by se měl český trh spolehnout na dodávky ze zahraničí; žádný distributor se zájmem léčebné konopí dovážet se ale dosud nepřihlásil.