Na Moravě a ve Slezsku napadne dalších až 12 cm sněhu. Po celém Česku pak hrozí ledovka

Sněžení komplikovalo dopravu. Kamiony blokovaly dálnice (zdroj: ČT24)

Vydatné sněžení ráno komplikovalo dopravu na severu a východě Moravy a ve Slezsku. Silnice jsou aktuálně sjízdné se zvýšenou opatrností. V noci na čtvrtek ale připadne dalších pět až 12 centimetrů sněhu a ve čtvrtek pokryje chodníky a silnice v celém Česku ledovka. Způsobí ji mrznoucí déšť, který bude od jihozápadu postupně přecházet přes celou republiku. Na Ostravsku i Třinecku navíc znovu platí smogová regulace.

Výstraha před ledovkou platí od čtvrtečních 3:00 v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji. Od 6:00 začne platit také ve zbytku republiky. Sněžit by mělo dnes po 17:00 zejména v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji, ale také na Svitavsku a Orlickoústecku. 

Výstraha před ledovkou
Zdroj: ČT24

V Lochkovském tunelu hořel kamion

Přívaly čerstvého sněhu, který napadl hlavně v noci na středu, komplikovaly na řadě míst Česka dopravu. Policie vyšetřuje několik desítek dopravních nehod. Na Pražském okruhu uzavřela odpoledne nehoda tří kamionů na tři hodiny Lochkovský tunel ve směru k D1. Jeden člověk byl zraněn. Provoz v tunelu byl obnoven po 18:00.

Aktuální dopravní situaci v Česku sleduje web dopravniinfo.cz.

Aktuálně jsou silnice v Moravskoslezském kraji sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou mokré, na vedlejších silnicích je kašovitá vrstva sněhu po chemickém ošetření nebo ujetá vrstva sněhu krytá inertním posypem. Od úterního večera až do odvolání je pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem opět uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. 

Ilustrační foto
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Silnice ve Zlínském kraji jsou také sjízdné se zvýšenou opatrností. Od rána napadlo místy až 20 centimetrů sněhu, se kterým si silničáři už poradili. V kopcích na některých silnicích ale byly se sjízdností problémy, cesty místy blokovaly kamiony. Sněžit v kraji přestalo dopoledne, večer by se ale podle předpovědi mělo sněžení vrátit. 

Hasiči ve Zlíně proto shazovali sníh z budovy historického kina, aby odlehčili konstrukci. Kino je už od loňského roku zavřené právě proto, že budova není příliš pevná, a biograf teď čeká na rekonstrukci.

Studio ČT24: V Brně projely sypače 11 tisíc kilometrů (zdroj: ČT24)

      
Na hraničním přechodu v Mikulově kontrolují rakouští policisté zimní výbavu kamionů a ty bez řetězů odmítají vpustit do země. Řidiči proto ráno čekali v koloně až do Mikulova i tam. Doprava je sice plynulá, ale řidiči kamionů odstavili své vozy na parkoviště, která ale zasypal sníh, a před polednem měli problém se z nich dostat.   

Brněnská hromadná doprava kvůli sněhu nabírala v ranní špičce až půlhodinové zpoždění. Na vozovkách ve městě komplikuje dopravu rozbředlý sníh. Problémy měla MHD i v Olomouci či Zlíně.

Bez komentáře: Brno zasypal sníh (zdroj: ČT24)

V Ústeckém kraji komplikovaly dopravu na dálnici D8 kamiony. Od rána kvůli tomu byla dálnice před hranicí s Německem několikrát krátce uzavřena. Policisté a silničáři nabádají k opatrnosti při jízdě na rozbředlém sněhu.       

Studio 6: V Praze na Vltavě se bruslí, i když je led často slabý (zdroj: ČT24)

Kvůli sněhu byla zpomalena doprava také v Libereckém kraji, kde je znovu plně průjezdná i silnice třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy, která byla od začátku ledna uzavřena pro kamiony nad šest tun. 

Královéhradeckém a Pardubickém kraji jsou cesty se zvýšenou opatrností sjízdné. Ve vyšších polohách, například v okolí Vysokého mýta, se ale mohou tvořit sněhové jazyky a například na Rychnovsku je sníh na silnicích místy zledovatělý.

Na Ostravsku i Třinecku smogová regulace

V Moravskoslezském kraji platí od středečního večera smogová regulace kvůli polétavému prachu. Výstraha meteorologů platí jak pro aglomerace Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka, tak i pro Třinecko. 

Skoro všechny stanice v Moravskoslezském kraji označují kvalitu ovzduší jako velmi špatnou. Limit pro polétavý prach je 50 mikrogramů na metr krychlový, ve středu večer ale hodinový průměr koncentrací ve Věřňovicích, Karviné nebo Českém Těšíně překračoval hodnotu 450 mikrogramů na metr krychlový.  

„Doporučujeme omezit pobyt pod širým nebem a zdržet se zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti,“ uvedli meteorologové.

Podle nich by lidé měli maximálně omezit také užívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně jezdit veřejnou dopravou, protože emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích polétavého prachu a oxidu dusičitého.

Vydáno pod