Zahrada Čech v ohrožení: Provozovatel dal městu výpověď

Starosta předpokládá, že město vybere nového provozovatele (zdroj: ČT24)

Zahrada Čech, největší česká výstava pro zahrádkáře, je v ohrožení. Firma provozující areál výstaviště totiž dala městu Litoměřice výpověď. Společnost prý sotva vydělá na nájem. Provozovatel končí v době, kdy už byla letošní akce rozjednaná. Zatím tak není jasné, kdo 41. ročník uspořádá. Město zvažuje i prodej výstaviště.

Na výstavu Zahrada Čech loni zavítalo přes 80 tisíc lidí. „Je to marketingově číslo jedna pro město,“ dodává starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS). Další ročník se má konat letos v září a výstava zatím stále figuruje v oficiálním výstavním plánu. 

Jenže soukromá firma Expo CZ, která z poloviny vlastní Zahradu Čech (organizátora stejnojmenné výstavy), už za prosinec nezaplatila nájem, který převyšoval 400 tisíc korun, a tvrdí, že jsou podmínky až moc nevýhodné. Získat vystavovatele je prý čím dál těžší a navíc areál chátrá. Některé budovy jsou ještě původní.

V plánu byla třeba výstavba nové haly, ale ta zatím stát nebude, protože by vyšla asi na 45 milionů korun. „Náklady jsou tak obrovské, že tam se počítalo se získáním dotace,“ dodává starosta Chlupáč.

Dilema pro město? Hledat náhradníka?

Provoz výstaviště dlouhodobě kritizuje opozice. Kvůli dodatku ke smlouvě, který měl zmírnit podmínky pro nájemce, podala trestní oznámení. „Z mého pohledu až neobvykle vedení města vycházelo nájemci vstříc,“ tvrdí opoziční zastupitel Petr Urbánek (ANO). Policie však zatím případ neuzavřela.

Zastupitelé se teď budou muset rozhodnout, zda celý výstavní areál prodají, nebo začnou hledat provozovatele nového. „Já předpokládám, že většina zastupitelů je rozumných a rozhodnou o tom, že bude dál vykonávat výstavy. To znamená vyhlásit nové výběrové řízení na provozovatele,“ dodává starosta Chlupáč.