Sníh už začal zasypávat Středočeský a Karlovarský kraj. Platí varování před ledovkou

Milan Glista ze Zelené vlny ČRo: V noci už pokrývá silnice mrznoucí déšť (zdroj: ČT24)

Na silnice a dálnice ve středních Čechách a na Karlovarsku se začal během pondělního večera snášet čerstvý sníh. Na severu Čech hrozí sněhové jazyky, na Vysočině a Blanensku od úterního rána. Na Vysočině a západní Moravě může místy napadnout až 15 centimetrů nového sněhu. Ve své výstraze to uvedl Český hydrometeorologický ústav. Zachoval varování před ledovkou, která se může od pondělního podvečera tvořit ve většině Česka − a v úterý ráno může zkomplikovat dopravu.

„Dá se říct, že v Čechách a na Vysočině už komplikuje dopravu sněžení, mrznoucí déšť a také silný vítr,“ komentoval situaci Milan Glista ze Zelené vlny Českého rozhlasu před půlnocí z pondělí na úterý.

Od pondělního večera už Středočeský kraj místy pokrýval sníh, na silnicích někde leží nová vrstva sněhu, jde například i o dálnici D4. Silničáři zvýšili stupeň pohotovosti na třetí, tedy nejvyšší. Sněžení je hlášeno z Pražského okruhu, dálnice D11, D4, z Mělnicka, Příbramska, Kladenska a Rakovnicka. Déšť se sněhem dopravu komplikuje na Berounsku, Kladensku, v okrese Praha-západ a v části Rakovnicka. Hustě pak začalo sněžit v Karlovarském kraji. Vrstva čerstvého sněhu pokryla dálnici D6 i silnice první třídy.

Meteorologové během pondělí upozorňovali, že na Českomoravské vrchovině a na horách na severu a severozápadě se zejména od vyšších poloh budou místy tvořit sněhové jazyky. Od úterního do středečního rána tam může napadnout 7 až 15 centimetrů nového sněhu. Na ostatním území většinou od jednoho do sedmi centimetrů.

Výstraha před sněhovými jazyky s nízkým stupněm nebezpečí platí od pondělních 18 hodin do úterních 15 hodin pro místa nad 600 metrů nad mořem v Libereckém a Ústeckém kraji. Na Vysočině a Blanensku je vyhlášena na úterý od 6 do 20 hodin.

Taťána Míková: Ledové jevy už registrujeme během pondělního večera (zdroj: ČT24)

Před novou sněhovou pokrývkou meteorologové varovali Vysočinu, Znojemsko, Brněnsko, Blanensko, Olomoucko a Šumpersko od úterních 6:00 do středečních 6:00. Protože v Brně už čtyři centimetry sněhu leží, v úterý by se mohl dostat nad deset čísel. Na teplém jihu Moravy se nejedná zrovna o obvyklý jev, podobná situace v moravské metropoli nastala jen dvakrát za deset let.

Ledovka se objeví po dešti se sněhem nebo mrznoucím dešti. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj od pondělních 15 hodin. Od 22 hodin by s ledovkou měli počítat obyvatelé Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje a Vysočiny, riziko jejího vzniku tam ale bude nižší.

„Fakt, že na západě čekáme v úterý mrznoucí déšť a na východě spíš sněžení, souvisí s teplotami,“ vysvětluje meteoroložka ČT Taťána Míková. „Zatímco ráno bude mít vzduch ještě prakticky všude teplotu pod nulou nebo na nule, odpoledne bude na západě zhruba o pět stupňů Celsia tepleji než na východě země.“

Silnice na Frýdlant se pro kamiony uzavře

Silničáři kvůli předpovědi počasí rozhodli, že preventivně uzavřou pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny od pondělních 22:00 silnici I/13 z Mníšku přes Albrechtice na Frýdlant na Liberecku. Současně bude uzavřený také česko-polský hraniční přechod Habartice–Zawidow pro tranzitní nákladní dopravu.

Zejména v Albrechtickém kopci často komplikují dopravu sněhové jazyky, naposledy tam kamion uvízl v sobotu ráno a komunikace kvůli tomu byla neprůjezdná. K zablokování dopravy na trase přitom stačí jediný uvízlý kamion. Silničáři předpokládají, že silnice I/13 bude pro nákladní dopravu uzavřena do úterních 8:00. Otevření bude závislé na vývoji počasí a na stavu vozovky.

Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní auta je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Do Polska se mohou kamiony dostat také po silnici 10 přes Harrachov. „O jejím uzavření zatím neuvažujeme, budeme se ji snažit udržet přes noc průjezdnou, záležet ale bude na počasí,“ řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která za údržbu komunikací v Libereckém kraji zodpovídá. 

  • SILNÁ LEDOVKA (VYSOKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
    Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Ústecký
    od pondělí 15:00 do úterý 20:00
  • SNĚHOVÉ JAZYKY (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
    Liberecký od 600 m n. m., Ústecký od 600 m n. m.
    od pondělí 18:00 do úterý 15:00
  • LEDOVKA (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
    Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Vysočina
    od pondělí 22:00 do úterý 20:00
  • NOVÁ SNĚHOVÁ POKRÝVKA (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
    Vysočina, Jihomoravský (okresy Blansko, Brno, Brno-venkov, Znojmo), Olomoucký (Olomouc, Šumperk)
    od úterý 6:00 do středy 6:00
  • SNĚHOVÉ JAZYKY (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
    Vysočina, Jihomoravský (okres Blansko)
    od úterý 6:00 do úterý 20:00
  • Zdroj: ČHMÚ

Smog na Ostravsku trvá

V platnosti zůstává také varování před zhoršeným ovzduším v Moravskoslezském kraji. Smogová situace je vyhlášena pro Ostravsko, Karvinsko a část Frýdecko-Místecka (s výjimkou Třinecka). I když se rozptylové podmínky na řadě míst zlepšily, mnohde zůstávají špatné. Například v Českém Těšíně, Frýdku-Místku a Třinci byl v pondělí ráno dvojnásobně překročen imisní limit pro polétavý prach. Kvalita vzduchu se znovu zhoršuje také  v Ústeckém a Středočeském kraji a v Praze.