Úřad zrušil motorkáři pokutu za havárii. Nepřehledné místo navíc označil

Za více než 600 loňských nehod mohly špatné silnice. Tedy když řidiči havarovali například kvůli výtlukům nebo chybějícím značkám. Byl to i případ z Liberecka motorkáře Oty Heinische, který boural na nepřehledném místě. K tomu pak dostal ještě pokutu za to, že nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky. Nesouhlasil s ní a úřad ji nakonec zrušil a místo i označil, aby se podobné případy už nestávaly.

Místní v Hodkovicích nad Mohelkou vědí, že chodník na místě havárie zasahuje přímo do vozovky. Vědí i to, že místo je úzké, dvě auta se nevejdou a je potřeba dávat pozor. Jenže silnice využívají nejen místní, ale také další řidiči a někteří z nich na zdejší záludnost už doplatili. 

Ota Heinsch vyjel s partou motorkářů z Prahy na sever Čech. V Hodkovicích nad Mohelkou havaroval, zlomil si tři žebra a rozbil svůj stroj.

Slunce svítilo, ale pod mostem byla tma a varování, že v cestě stojí obrubník, chybělo. Heinsch se domnívá, že pokud někde dojde k podobně razantnímu zúžení vozovky, měl by na to být řidič upozorněn, například vodicí čárou.

Události: Úřad zrušil pokutu a záludné místo označil (zdroj: ČT24)

A úřad prozřel

S pokutou 1500 korun motorkář nesouhlasil. A jeho příběh měl pak dál už ne kyselou chuť, ale sladkokyselou. 

„Podal příslušný odpor. Teprve od něj jsme se to dozvěděli a ty důvodné pochybnosti jsme uznali,“ řekl vedoucí odboru dopravy Magistrátu města Liberec Pavel Rychetský. Pokuta byla zrušena, na místo přibyly značky. Před křižovatkou upozornění na užší silnici a na místě úprava přednosti. I když neslo stopy více havárií, dosud si nikdo nestěžoval.

Pro zlepšení přehlednosti přibude ještě vodorovné dopravní označení, které se zatím nestihlo, uvedl komunikační inženýr Policie ČR Liberec Vlastimil Malý. 

Havárie
Zdroj: ČT24

„Jsem nevinen, neprokázalo se, že bych jednal nějak nebezpečně čili má osoba je z toho vyviněna,“ řekl k tomu Heinsch. Na otázku, zda má z toho radost, uvedl: Radost mám tak nějak spíš asi napůl.

Za poslední dva roky policisté upozornili silničáře asi na 25 tisíc závad. Náprava přišla v 70 procentech případů. 

Havárie
Zdroj: ČT24