V Británii pracuje 37 tisíc Čechů. Premiér se ptá ostatních stran, jak na jednání před brexitem

Události ČT: Sobotka zve šéfy stran kvůli brexitu (zdroj: ČT24)

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by samostatné rozhovory o budoucích vztazích s Velkou Británií při vyjednávání o dopadech brexitu Českou republiku poškodilo. Proto by mělo Česko vyjednávat se Spojeným královstvím jen jako součást Evropské unie. Premiér si na 22. února kvůli jednání o prioritách Česka při vyjednávání pozval zástupce všech sněmovních stran.

„My nejsme schopni samostatně garantovat práva našich občanů, kteří žijí a pracují a studují ve Velké Británii, to musí udělat Evropská unie jako celek. Pokud bychom každá země vyjednávali samostatně, tak naopak oslabíme naši pozici,“ postavil se Sobotka proti slovům místopředsedy ČSSD a ministra vnitra Milana Chovance, který v Otázkách Václava Moravce vyzval k samostatné iniciativě ve vztahu k Velké Británii mimo kroky EU.

Jedním z hlavních témat schůzky premiéra s šéfy sněmovních stran bude udržení co nejjednodušších podmínek pro desítky tisíc Čechů studujících a pracujících v Británii. S koordinací kroků v rámci Unie souhlasí i Sobotkovi koaliční partneři KDU-ČSL i ANO.

Opravdu budou klíčové věci odvislé od toho, jak Evropská unie jako celek dokáže nastavit dohody s Británií.
Marian Jurečka
ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL

Komunisté, ODS a Úsvit ale s názorem koalice, že Česko si vyjedná dobré podmínky jen při společném postupu s EU, nesouhlasí. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky musí existovat prostor pro autentická rozhodnutí jednotlivých států. Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa zase nelze čekat na „líné byrokraty v Bruselu“. A šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch dodává, že to umožní také dříve realizovat některé smlouvy.

Všechny sněmovní strany se shodují na požadavku co možná nejvolnějších obchodních vztahů českých a britských firem. „Abychom pokud možno eliminovali ty nevýhody skončení společného vnitřního trhu s Velkou Británií,“ zdůvodňuje předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

  • Ve Velké Británii pracuje 37 tisíc českých občanů. Nejčastěji našli místo ve službách a pohostinství. 1270 z nich jsou lékaři.
  • Pro Českou republiku znamená Spojené království osmého největšího zahraničního investora. Od vzniku České republiky u nás financovala Británie 91 projektů za téměř 24 miliard.
  • Británie ale představuje pro české firmy i významné odbytiště. Od ledna do listopadu 2016 tam vyvezly zboží za 155 miliard. Opačným směrem putovalo zboží v hodnotě asi 66 miliard korun.
  • Brexit také oslabil kurz libry vůči koruně. Na konci ledna 2016 se pohyboval kolem 35,68 korun za libru. O rok později je to o necelé 4 koruny za libru méně.