Pražský IKEM musí být po víkendu evakuován

Události ČT: K havárii teplovodu došlo asi 250 metrů od IKEMu (zdroj: ČT24)

Kvůli havárii teplovodu musí být evakuován pražský Institut experimentální medicíny (IKEM). Zhruba stovka pacientů bude v pondělí ráno rozvezena do ostatních pražských nemocnic. Do té doby vytápění zajistí přenosná topidla. Oznámil to ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

„Z důvodu mrazů, které nastaly, budeme muset evakuovat IKEM,“ ohlásil ministr zdravotnictví Miloslav Ludík a dodal, že nejde o nijak závažnou situaci, ale přeci jen se jedná o zhruba stovku pacientů.

„Ve 12 hodin jsme se dozvěděli, že došlo k ruptuře teplovodního řadu do IKEMu, z čehož hrozí náhlá ztráta vytápění. V tuto chvíli je situace zvládnuta do té míry, že můžeme zahájit evakuaci řízenou. Přesto je stále možnost, že budeme muset přejít k evakuaci okamžité,“ přiblížil ředitel IKEMu Aleš Herman.

Dodal, že odstávka tepla potrvá asi tři dny. Nemocnice, která se specializuje na transplantace, zastavila ihned kolem poledne příjem pacientů. Ředitel doufá, že situace se nezhorší a že nebude potřeba zahájit nucenou evakuaci.

Ministr Ludvík: Porucha teplovodu donutila IKEM k evakuaci pacientů (zdroj: ČT24)

Asi čtyřicítka pacientů je po transplantaci, ty převezme nemocnice v Motole, která je rovněž transplantačním centrem. Třicet pacientů pojme Nemocnice na Homolce a třicet Nemocnice na Bulovce, řekl ministr. Nejtěžší pacienti, kteří jsou například po náročné operaci a kterých je asi 30, v IKEMu zůstanou.

Pokud by teplovod prasknul úplně, ocitl by se IKEM zcela bez tepla. Pro takovou situaci platí plán okamžité evakuace, což znamená, že by institut musel pacienty převézt do 6 až 8 hodin od klíčového okamžiku.

Porucha nastala podle Hermana na potrubí s horkou vodou, které je v hloubce zhruba 4,5 metru. Potrubí se nachází v kolektoru. Na místě je nyní bagr, který se snaží k potrubí dostat. Až se pacienti v pondělí převezou, oprava bude trvat 12 až 48 hodin. Ve čtvrtek by se pacienti mohli vrátit zpět.

Mrazy ničí silnice i potrubí. Kde nejvíce udeřily? (zdroj: ČT24)