Sobotka chce část výnosu daně z tabáku a alkoholu investovat do nemocnic

Události ČT: Sobotka chce dostat část spotřební daně do nemocnic (zdroj: ČT24)

Část výnosu spotřební daně z tabáku a alkoholu by mohla směřovat do speciálního investičního fondu, který by vznikl při ministerstvu zdravotnictví a financovaly by se z něj investice nemocnic. Při otevření zrekonstruovaných prostor II. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle Sobotky nelze do budoucna spoléhat na peníze z evropských fondů, z kterých byly v minulosti některé investice především mimopražských nemocnic financovány. 

S premiérem souhlasí i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Peníze, které se nyní vyberou na zdravotním pojištění, podle něj stačí na běžný provoz, ale ne na investice. „Umíme skvěle léčit, ale potřebujeme také někde léčit,“ poznamenal.

Sobotka chce část výnosu daně z tabáku a alkoholu investovat do nemocnic (zdroj: ČT24)

Sobotka navíc upozornil, že Praha jako bohatý region evropské peníze na tyto účely čerpat stejně nemůže. Premiér se proto sejde se zástupci fakultních nemocnic, s kterými chce mluvit o investičním programu pro Prahu.

Vláda už loni odsouhlasila, že na rekonstrukce a opravy sedmi vybraných zdravotnických zařízení půjde ze státního rozpočtu více než sedm miliard korun. Ludvík už tehdy upozornil, že nemocnice by bez těchto peněz neměly šanci potřebné rekonstrukce uskutečnit. 

  • Fakultní nemocnice Brno – výstavba gynekologicko-porodnické kliniky  
  • Fakultní nemocnice Olomouc – rekonstrukce a dostavba hlavní budovy Františka Josefa
  • Fakultní nemocnice Plzeň – výstavba pavilonu chirurgických oborů
  • Všeobecná fakultní nemocnice – výstavba nového sdruženého objektu
  • Fakultní nemocnice Hradec Králové – modernizace chirurgických oborů
  • Thomayerova nemocnice Praha – výstavba centrálního urgentního příjmu
  • Institut klinické a experimentální medicíny Praha – výstavba budov G1 a G2
  • (Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR)

Největší investice by se měla týkat Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Modernizace chirurgických oborů by měla celkově vyjít na 2,4 miliardy kroun. 726 milionů zaplatí sama nemocnice. Téměř dvě miliardy korun pak bude stát například i nová gynekologicko-porodnická klinika v Brně.