Půda promrzla až půl metru hluboko. Meteorologové to pamatují naposledy v 60. letech

Na jihu Moravy, Kroměřížsku a Ostravsku je promrzlá půda až do půl metru. Podle meteorologů by navíc promrzání mělo pokračovat ještě do větší hloubky. Agrární komora se proto obává, že mráz některé plodiny poškodí. Případné škody se ale ukáží až na jaře. Naposledy takto půda promrzla v 60. letech.

Mráz podle meteorologů proniká hlouběji do země hlavně v obcích a ve městech, kde se pravidelně odklízí sníh. „Promrzání půdy způsobuje velké finanční škody, například dochází k poškozování staveb, praskání vodovodního potrubí, vymrzání ozimů a snižování infiltrace srážek,“ uvedli.

Zemědělský svaz zatím větší obavy z mrazu nemá. „Plodiny by to měly ustát. Největší problém by byl, kdyby rostliny nasály vodu a do toho pak rychle přišel mráz, který by trhal pletiva buněk,“ řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Problém by mohly mít ozimy, které byly už dřív poškozeny například suchem. Zemědělci na jižní Moravě sice tuší, že letošní mrazy mohou úrodě ozimů uškodit, zatím ale mohou jen čekat.

Sníh nevadí, problém je holomráz

Nejhůře jsou na tom pěstitelé na jihu kraje, kde je nejméně sněhu, a půda tedy promrzá rychleji. Zatímco v severních, výše položených částech kraje je sněhu i přes deset a více centimetrů.

Promrzlá půda
Zdroj: ČHMÚ

„Tam, kde sníh není, to asi nějaké škody zanechá, ale není to nic drastického. Co je pod sněhem, to je otázka. Uvidíme, až to roztaje,“ poznamenal Antonín Osička z břeclavské agrární komory a také předseda Zemědělského družstva Bulhary. Problém mohou mít například špičkové odrůdy pšenice, které jsou náchylnější.

Vinaři obavy nemají

Vinaři se zatím o révu neobávají. Problémy by nastaly, kdyby šlo o dlouhotrvající mrazy s teplotami pod minus 15 stupňů Celsia. „Mrazy kolem deseti stupňů v zásadě pomáhají tomu, aby se likvidovali různí parazité a nemoci,“ dodal prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

Problémy ale mrazy způsobují vodohospodářům, kteří musejí hlídat toky a rozbíjet kry. Podle hydrologů je nyní ve sněhu v celé republice přes dvě a půl miliardy kubíků vody, což je téměř 130 brněnských přehrad.

Podle dlouhodobé předpovědi meteorologů bude v Česku mrznout až do konce ledna. Ještě celý tento týden budou zejména v noci klesat teploty hluboko pod nulu. Po neděli se ale začne pomalu oteplovat, a to především v Čechách a ve Slezsku. Morava si na oteplení bude muset ještě chvíli počkat.