Česko se v indexu vnímání korupce propadlo o deset míst. Kvůli špatným zákonům i nedořešeným kauzám

Transparency International: ČR se zhoršila ve vnímání korupce (zdroj: ČT24)

Česká republika si v celosvětovém žebříčku vnímání korupce pohoršila o deset míst. Spolu s Kyprem a Maltou se umístila na 47. příčce. Vyplývá to ze zprávy organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci v 176 zemích a územích světa. Za propad Česka podle TI může přesun korupčních snah od lobbistických skupin do nejvyšších pater politiky, nekvalitní zákony a nedořešené korupční kauzy.

V hodnocení za rok 2015 Česko obsadilo s 56 body 37. pozici. V indexu, který byl zveřejněn ve středu, ztratilo za loňský rok oproti předchozí zprávě sice jen jeden bod, znamenalo to ale propad o deset míst. Z výsledků tak vyplývá, že Česká republika přerušila dosavadní vzestupnou tendenci, kterou zahájila v hodnocení za rok 2014, kdy postoupila z 57. na 53. místo. „Trend se zastavil. Na indexu ČR klesla o jeden bod, což je nepatrná změna, ale důležité je, že ostatní země se zlepšily,“ uvedl ředitel české pobočky TI David Ondráčka.

Nynější výrazný propad podle TI odráží proměny korupčních problémů, kdy se tyto snahy přesouvají do nejvyšších pater politiky. „Tam už není potřeba pravidla porušovat, umí upravit zákony tak, aby vyhovovaly tomu, jak oni operují,“ řekl  Ondráčka. Jako příklad uvedl loňskou reorganizaci policejních útvarů, která vyvolala spor mezi koaličními ČSSD a ANO. „Ani jedné z té stran nešlo o to, aby policie lépe pracovala, ale spíš o to, aby pod svůj vliv získala klíčové útvary,“ dodal Ondráčka. Jako další příklad Ondráčka uvedl vstup oligarchů do médií.

Vzestupný trend ČR se zastavil (zdroj: ČT24)

Mezi další důvody podle TI patří také nepřijaté nebo nedokonalé zákony. „Řada věcí se zlepšila. Další ale zůstala nedotažena nebo se neimplementuje,“ komentoval Ondráčka. Za propad ČR v indexu údajně mohou i nedořešené korupční kauzy, které se podle organizace soudcům nedaří rychle uzavřít.

Ve srovnání s ostatními sedmadvaceti členskými zeměmi Evropské unie si Česko mírně polepšilo - z 22. místa se posunulo na sdílené 19. místo. „Pořád je to v té poslední třetině, což pro nás není úplně lichotivé,“ okomentoval výsledek Ondráčka. Lépe je na tom s 62 body například Polsko (13.). Naopak Slovensko v indexu skončilo s 51 body až na 22. místě. Nejhorší situace v EU panuje v oblasti korupce v Bulharsku (41 bodů), těsně před ním se umístilo Řecko (44 bodů) a Itálie (47 bodů). Průměrné evropské skóre je 65 bodů ze sta, Česko se tak s 55 body řadí k podprůměru.

Babiš: Je to kvůli starým kauzám, ne kvůli mně

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) je přesvědčen, že za propadem Česka v indexu vnímání korupce jsou staré kauzy. „Jsou tu různé korupční skandály z minulosti, které nás dobíhají. Pokud dnes odposlechy hejtmana, který evidentně držel peníze v ruce, nejsou dostatečný důkaz a soudce se tváří, že vlastně to neexistuje, to je velmi negativní dopad nejen v naší republice, ale i ve světě,“ odkázal Babiš na kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Důrazně přitom odmítl, že by zhoršené vnímání korupce souviselo s ním samotným. Vicepremiér, ministr financí, předseda hnutí ANO, majitel holdingu Agrofert a jeho prostřednictvím i mediálního domu Mafra takovou úvahu nepřipouští. Andrej Babiš zdůraznil, že se vzhledem k tomu, že parlament přes jeho důrazný odpor schválil zákon o střetu zájmů, Agrofertu zbaví. Upozornil také, že z Agrofertu již odešel místopředseda ANO a předseda klubu poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek.

Současná vláda korupci v ČR snížila, míní Sobotka

Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je přesvědčen, že veřejnost řádně nevnímá činnost současné vlády. V reakci na zveřejněný žebříček uvedl, že jeho kabinet korupci v ČR snížil a dále se proti ní snaží bojovat. 

„Výrazně jsme v posledních třech letech snížili korupci. A tato vláda není zatížena korupčními skandály, kdy by museli odcházet ministři nebo vysocí úředníci. Vláda se tedy snaží a je to spíše na hlubší analýzu, proč mají lidé tento pocit, protože boj s korupcí v ČR běží,“ uvedl Sobotka. 

Vážný problém s korupcí má podle TI 69 procent hodnocených zemí

Celosvětově si nejlépe vedou ve vnímání korupce Nový Zéland a severské země Dánsko, Finsko a Švédsko. První pětici uzavírá Švýcarsko. Na opačné straně žebříčku naopak skončily Somálsko, Jižní Súdán a Severní Korea. Nejvíce si loni oproti roku 2015 pohoršil Katar, který přišel o deset bodů. Mezi pozitivní skokany roku patří Surinam, Bělorusko a Východní Timor.

Pod hranicí padesáti bodů se umístilo 69 procent všech hodnocených zemí a území, které tak podle TI mají vážný problém s korupcí. V loňském roce si přitom pohoršilo více zemí, než kolik jich svou pozici zlepšilo.

TI v indexu hodnotí země podle míry vnímané korupce za použití stobodové stupnice, ve které hodnota sto bodů označuje zemi téměř bez korupce. Data pro hodnocení zemí sbírá organizace dva roky. „Jsou to strukturované rozhovory s analytiky, investory, akademiky, experty, kteří jsou schopni porovnávat reálnou zkušenost, a z toho se sbírají data,“ vysvětlil Ondráčka. Žebříček Transparency International zveřejňuje od roku 1995.