Dolejš: Trump je šovinista s nevymáchanými ústy, spíše než o Rusko se zajímá o Čínu

Dolejš: Možná, že Trump není tak velký kamarád Ruska (zdroj: ČT24)

Možná, že Donald Trump není až tak velký kamarád Ruska, zamyslel se v pořadu Interview ČT24 místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Soudí, že nový americký prezident nemůže „vyskočit z mocenského koridoru Spojených států“, byť může zvolit jiné priority. Dolejš se domnívá, že spíše než o Rusko se Trump zajímá o pacifickou linii zahraniční politiky, a tudíž o Čínu. Trumpův styl popsal jako šovinistický, arogantní a agresivní.

„Myslím si, že představuje styl, který je silně šovinistický, což příliš nekonvenuje evropské levicovosti,“ popsal nastupujícího amerického prezidenta místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Vyjadřuje se nevymáchanými ústy na různá témata. Ať už jsou to sexuální menšiny, ženy, lidé jiné víry nebo jiného etnického původu“ upřesnil, co mu vadí.

Problémem Spojených států je podle Dolejše v současné době rozdělenost. Je proto otázkou, zda bude Trump umět a chtít při svém „silovém až arogantním, v každém případě agresivním“ stylu, který cílí především na „odstrčené“ a „frustrované“, oslovit celou společnost, míní komunistický poslanec.

Donald Trump při projevu: „Předáváme moc z Washigtonu D.C. a vracíme ji lidu.“
Zdroj: Reuters

Trump nevyskočí z mocenského koridoru USA

Co se týče geopolitických postojů nového amerického prezidenta, Jiří Dolejš by počkal, zda Trumpa „srovná mandát, Kongres a jeho administrativa“. Od Trumpa se očekává mimo jiné vstřícnější postoj ke Kremlu, první ruské reakce po inauguraci jsou však spíše zdrženlivé.

„Východní Evropa a Rusko se vymezovaly vůči politické linii, kterou představovali jak Clintonovi, tak především Barack Obama. Obávaly se, že eskalace vztahů k Rusku je velmi nebezpečná, a domnívaly se, a možná ještě domnívají, že Trump přinese změnu,“ čte vztahy východu k novému americkému prezidentovi Dolejš.

„Nemyslím si, že je to tak jednoduché, že Trump je až tak velký kamarád Ruska. Tato iluze bude možná rozptýlena praxí. Trump možná zvolí jiné priority a akcenty, ale nemůže vyskočit z mocenského koridoru, který Amerika po léta představuje,“ domnívá se místopředseda KSČM.

Pacifická karta

Dolejš soudí, že zahraniční politika nové administrativy se spíše než Ruskem může zaobírat pacifickou linií. „Z Trumpova chování cítím, že se více zajímá o Čínu, která je aktuálně pro Ameriku třeba nebezpečnější, ať již z důvodu, že drží dluh, že daleko razantněji zbrojí, nebo proto, že je právě aktivní v pacifickém regionu,“ uvažuje.