Zelení zvolili stínovou vládu. Slibují nižší daně „čistým firmám“ a volební právo od 16

Stropnický: Kdo znečišťuje, ať platí víc (zdroj: ČT24)

Strana zelených bude v podzimních volbách do sněmovny usilovat o hlasy voličů s hnutím Změna a členy zaniklého Hnutí Zelení. S dalšími partnery ještě jedná. Po 13 letech také přijala nový dlouhodobý program, změnila si logo a zvolila vlastní stínovou vládu. Voliče chce strana oslovit například ekologickou daňovou reformou.

Strana zelených naposledy uspěla ve sněmovních volbách v roce 2006. Doufá proto, že na podzim se to konečně změní. Pomoci by jí mohlo například to, že se jí podařilo spojit se svými odpadlíky. Hnutí Zelení se v minulosti od strany oddělilo a nyní zaniklo, aby opět obnovilo se svou mateřskou stranou spolupráci.

Na spolupráci se Zelení dohodli i s hnutím Změna, které je úspěšné v Libereckém kraji „Navážeme na spolupráci, která se Stranou zelených dlouhodobě probíhá. Dvakrát jsme vyhráli komunální volby, uspěli jsme v krajských volbách a doufám, že uspějeme i do Poslanecké sněmovny,“ řekl bývalý liberecký primátor Jan Korytář (hnutí Změna).

Zelení by chtěli oslovit i další partnery. Podle předsedy strany Matěje Stropnického může jít o strany napravo i nalevo od středu, ale na základních programových prioritách se musejí shodnout. Společně by měly zabránit například ohrožení liberálního státu. V této souvislosti poukázal na hnutí ANO, které podle něj propojilo ekonomickou a politickou moc.

Kdo znečišťuje, ať platí

Strana také po 13 letech přijala nový dlouhodobý program svého směřování. Stropnický označil za jeho hlavní princip ekologickou daňovou reformu. „V zásadě předpokládá, že kdo znečišťuje, ať platí víc. Kdo umí vytvářet pracovní místa a podnikat s nízkým dopadem na životní prostředí, dostane naopak daňové úlevy,“ řekl České televizi.

Zelení, kterým volební průzkumy dlouhodobě přisuzují tříprocentní podporu voličů, se chtějí zaměřit i na dopravu. Prioritou je například železniční vysokorychlostní trať mezi Prahou a Brnem, která by měla konkurovat dálnici D1. Strana prosazuje i bezplatnou právní pomoc pro lidi s nízkými příjmy nebo zákon o sociálním bydlení, který by mladým nabídl domov místo sociálních dávek.

Volební právo od 16 a legální squatting

Do dlouhodobého programu zelení zařadili i aktivní volební právo od 16 let, omezení poslanecké imunity, která by platila jen na výroky a hlasování ve sněmovně, legalizaci squattingu nebo možnost manželství osob stejného pohlaví. 

Na sjezdu strana rovněž představila svou stínovou vládu. „Současná vláda potřebuje odbornou i politickou oponenturu, protože se jí nedostává ze strany opozice,“ odůvodnil vznik kabinetu Stropnický.

Tým je složený ze straníků i řady osobností. Ministerstvo průmyslu například dostal podnikatel v IT Jiří Hlavenka. „Jeho hlavním tématem bude zastavit odtok kapitálu z Česka do mateřských firem v zahraničí,“ doplnil Stropnický. Externí spolupracovnicí pro oblast dopravy pak například bude bývalá šéfka úseku kontroly kvality staveb v ŘSD Miloslava Pošvářová.

Strana se poprvé od roku 2006 také rozhodla změnit svou vizáž a představila nové logo. „Jedno písmeno ve spojitosti se zelenou barvou samo o sobě dostatečně říká, že je tady nějaká síla, která chce velkou změnu,“ řekl k novému vizuálu Stropnický. Strana proto přestává používat i zkratku SZ a místo toho zavádí „Zelení“. 

Vydáno pod