Za smog mohou hlavně auta, musíme uvažovat, jak je omezit, říká klimatolog

Na horách je jasno, nad většinou Česka ale dál sedí smog (zdroj: ČT24)

Meteorologové museli vyhlásit smogovou situaci v Jihočeském kraji, naopak pro jih Moravy varování v neděli odpoledne odvolali. V Pardubickém a Královéhradeckém ráno zrušili i signál regulace, i nadále tam však platí smogová situace. Regulace, kdy musejí některé průmyslové podniky omezit výrobu, zůstává v platnosti v Praze, Středočeském a Olomouckém kraji.

Smogová situace nyní platí v celkem sedmi krajích, už dříve byla vyhlášena v Moravskoslezském, Zlínském, Ústeckém a Plzeňském kraji. V Jihomoravském kraji ji vyhlásili od pátku, v neděli odpoledne varování odvolali. Relativně čistý vzduch mají podle mapy meteorologů tři kraje – Vysočina, Liberecký a Karlovarský kraj.

Klimatolog Alexandr Ač v pořadu Události, komentáře upozornil, že hlavním zdrojem znečištění je v současnosti automobilismus. „I když je spalování kvalitnější a auta jsou vybavena filtry, nárůst automobilové dopravy povede jednoznačně k častějším smogovým situacím. Dřív nebo později bude nutné tuto situaci řešit,“ poznamenal.

Praha se v minulosti o razantní zásah pokusila: V polovině listopadu 1996 během smogové situace rozhodl magistrát, že omezí silniční dopravu. Na základě smogové vyhlášky od šesti hodin ráno vyrostly na všech příjezdových cestách policejní uzávěry. Tvořily se několikakilometrové fronty aut, přičemž naprostá většina řidičů netušila, co se děje. Do Prahy mohly jen sanitky, hasičské vozy a hromadná doprava. Policisté pouštěli také auta se speciálními katalyzátory. Po vlně kritiky se od té doby nic podobného neopakovalo. Úřady v dobách hrozícího smogu jen upozorňují řidiče, aby nevyjížděli, pokud to není nutné.

Podle klimatologa Ače teď čeká veřejnost debata, zda taková omezení zavést. „V minulosti způsobovaly smogovou situaci hlavně průmyslové podniky, po roce 1989 však díky regulacím a kvalitnějším filtrům snížily výrazně emise znečišťujících látek. Trend zlepšování kvality ovzduší pokračoval do roku 2000. Pak se tento vývoj zastavil a znečišťování začalo narůstat – kvůli osobní automobilové dopravě,“ podotkl Ač.

Ovzduší čisté není, i když je dobrá viditelnost

Odborníci upozorňují, že lidé by měli v těchto dnech omezit zvýšenou fyzickou zátěž spojenou s rychlejší frekvencí dýchání. Platí to zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, seniory a malé děti. Mikroskopické částice prachu totiž nejsou vychytány v nosohltanu a v horních dýchacích cestách jako běžně, ale dostávají se až do plic, kde mohou dráždit. Lidé by se proto neměli nechat zmást slunečným počasím nebo tím, že smog nevidí nebo necítí. Ovzduší je i tak znečištěné. 

Pokud je v regionu vyhlášena i regulace, musejí některé továrny omezit výrobu tak, aby do ovzduší vypouštěly méně škodlivin. V Praze se to týká například malešické spalovny. 

Smogová situace
Zdroj: ČHMÚ

Ke smogové situaci přispěly současné silné mrazy, inverzní charakter počasí i bezvětří. Slabý vítr nedokáže škodliviny rozehnat. Smogová situace byla na tak velké části území Česka jako nyní naposledy vyhlášena začátkem listopadu 2015.

  • Polétavý prach (PM z anglického názvu „particulate matter“) je pojem pro mikročástice o velikosti několika mikrometrů (µm). Částice mají své specifické označení podle velikosti – například PM10 označuje polétavý prach o velikosti 10 mikrometrů. 
  • Částice atmosférického aerosolu se usazují v dýchacích cestách. Místo záchytu závisí na jejich velikosti. Větší částice se zachycují na chloupcích v nose a nezpůsobují větší potíže. Částice menší než 10 µm (PM10) se mohou usazovat v průduškách a způsobovat zdravotní problémy.
  • Částice menší než 1 µm mohou vstupovat přímo do plicních sklípků, proto jsou tyto částice nejnebezpečnější. Na částice polétavého prachu se vážou těkavé organické látky (VOC – z anglického názvu volatile organic compounds), které pak v organismu působí toxicky.
  • Inhalace PM10 poškozuje hlavně kardiovaskulární a plicní systém. Dlouhodobá expozice snižuje délku dožití a zvyšuje kojeneckou úmrtnost. Může způsobovat chronickou bronchitidu a chronické plicní choroby. V důsledku absorpce organických látek s mutagenními a karcinogenními účinky může expozice PM10 způsobovat rakovinu plic.
  • Zdroj: www.cistenebe.cz