Kvůli smogu platí varování v dalších krajích: Podniky musí omezovat výrobu

Lidé by kvůli smogu měli omezit jízdy autem (zdroj: ČT24)

Rozptylové podmínky zůstávají na řadě míst v Česku zhoršené, odpoledne meteorologové vyhlásili stupeň regulace pro Královéhradecký a Pardubický kraj. Stejný stupeň platí už od čtvrtečního večera pro Třinecko. V takovém případě musí některé podniky omezit výrobu: jde třeba o teplárny, spalovny či hutě. V dalších krajích je pak vyhlášena smogová situace. Nemocní a starší lidé nebo děti by se měli při pobytu venku vyvarovat větší námahy a řidiči by neměli vyjíždět, pokud to není nutné.

Již ve čtvrtek vyhlásili meteorologové smogovou situaci v Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Středočeském kraji. 

Během noci a rána přibyly i další kraje: aktuálně není vyhlášena jen v Karlovarském, Libereckém a Jihočeském kraji a také na Vysočině.  

Smogová situace je vyhlašována, když 12hodinový průměr koncentrace polétavých částic PM10 v ovzduší překročí hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tento práh. 

Zhoršené ovzduší nad Českem
Zdroj: ČHMÚ

Regulace je pak dalším stupněm opatření: vyhlašuje se v okamžiku, kdy dvanáctihodinový průměr koncentrací částic PM10 u poloviny stanic překročí hodnotu 150 mikrogramů. Třeba na Třinecku signál regulace částečně pomohl a hodinové koncentrace polétavého prachu během dne poklesly. Meteorologové ale očekávají, že v noci s klesajícími hodnotami teplot znovu porostou.

Při smogové situaci doporučuje ČHMÚ, aby lidé více využívali městskou hromadnou dopravu a nevyjížděli auty, pokud to není nutné. Řidiče k tomu v pátek vyzval i pražský magistrát. Emise ze spalovacích motorů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu. 

Výhled na příští dny zůstává pesimistický, stávající ráz počasí totiž bude pokračovat. Situaci by vyřešila výraznější studená fronta, která by mohla rozrušit inverzi, a vyčistit tak vzduch. Ta ale ve výhledu není.

Slabší fronta by přes Česko mohla přejít v úterý, ale zatím to vypadá, že si s inverzí neporadí. Hned za ní bude totiž další tlaková výše, takže by se inverzní ráz počasí měl znovu rychle vrátit. Navíc zřejmě přibude míst, kde budou mlhy a nízká oblačnost. Za sluníčkem se tak lidé budou muset vydat do hor.

V Přerově městská doprava zdarma

Přerovská radnice poslala ráno obyvatelům SMS zprávu, ve které doporučuje osobám s chronickými dýchacími a srdečními potížemi, seniorům a dětem omezit pobyt venku a fyzickou zátěž. Městská autobusová doprava je v Přerově od deseti hodin dopoledne do odvolání zdarma.  

Zkušenosti z předchozích let však ukazují, že podobné akce a výzvy obyvatele od jízdy vlastním autem většinou neodradí. Například v Ostravě fungovala v zimě 2010 až 2011 městská doprava zdarma, provoz aut v ulicích to však nesnížilo a stav ovzduší se zlepšil, až když smogová situace se změnou počasí pominula.  

Klimatolog Ač: Hlavním faktorem v nižší kvalitě ovzduší je doprava (zdroj: ČT24)

Větrat je nejlepší brzy odpoledne

Vysoké koncentrace znečišťujících látek souvisí s momentálním inverzním počasím, kdy teploty klesají k minus deseti až minus patnácti stupňům. To způsobuje, že se polétavý prach a další emise koncentrují v nízkých vrstvách ovzduší.

„Slabé proudění vzduchu a výskyt inverzní teploty vytvářejí podmínky pro hromadění znečištění v blízkosti zemského povrchu a vzniku smogových situací zimního typu. Výjimku mohou tvořit případy, kdy se při mrazivém počasí vyskytují vyšší rychlosti větru a rozptylové podmínky se díky zvýšené ventilaci zlepšují,“ píše na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Při zimním smogu je nejvíce škodlivin ve vzduchu ráno před východem slunce a večer po jeho západu. Nejlepší podmínky pro krátké větrání či pobyt venku jsou brzo odpoledne.  

Naposledy byla smogová situace na tak velkém území Česka vyhlášena začátkem listopadu 2015. Tehdy zasáhla většinu krajů, a to Prahu, Středočeský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Královéhradecký, Pardubický, Ústecký, Olomoucký a Zlínský.

Na zvýšené koncentrace znečišťujících látek v ovzduší jsou citlivé hlavně malé děti, těhotné ženy, senioři, lidé, kteří trpí akutními či chronickými dýchacími problémy, nemocní s chorobami kardiovaskulárního systému či diabetici. Ohroženi jsou podle odborníků i lidé, kteří jsou oslabeni například kombinací stresu, kouření a nevhodné výživy, osoby v rekonvalescenci nebo s oslabenou imunitou.

  • Polétavý prach (PM z anglického názvu „particulate matter“) je pojem pro mikročástice o velikosti několika mikrometrů (µm). Částice mají své specifické označení podle velikosti – například PM10 označuje polétavý prach o velikosti 10 mikrometrů. 
  • Částice atmosférického aerosolu se usazují v dýchacích cestách. Místo záchytu závisí na jejich velikosti. Větší částice se zachycují na chloupcích v nose a nezpůsobují větší potíže. Částice menší než 10 µm (PM10) se mohou usazovat v průduškách a způsobovat zdravotní problémy.
  • Částice menší než 1 µm mohou vstupovat přímo do plicních sklípků, proto jsou tyto částice nejnebezpečnější. Na částice polétavého prachu se vážou těkavé organické látky (VOC – z anglického názvu volatile organic compounds), které pak v organismu působí toxicky.
  • Inhalace PM10 poškozuje hlavně kardiovaskulární a plicní systém. Dlouhodobá expozice snižuje délku dožití a zvyšuje kojeneckou úmrtnost. Může způsobovat chronickou bronchitidu a chronické plicní choroby. V důsledku absorpce organických látek s mutagenními a karcinogenními účinky může expozice PM10 způsobovat rakovinu plic.
  • Zdroj: www.cistenebe.cz
Inverzní charakter počasí vydrží i příští týden (zdroj: ČT24)